Soud včera prozatím nepravomocně zprostil viny bývalého ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka. Reprofoto: ČT

Soud osvobodil exšéfa Czechnivestu Křížka, státní zástupce se odvolal

Miroslav Křížek a Zdeněk Hurský. První jmenovaný jako ředitel agentury CzechInvest, druhý jako dodavatel služeb v oblasti personálního auditu. Podle verze obžaloby se měli oba muži podílet na podvodu, který měl ze státního „eráru“ odčerpat zhruba 2,1 milionu korun. Úterním rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 2 byli nicméně oba obvinění zatím nepravomocně zproštěni obžaloby. Česká-justice.cz na tuto skutečnost jako první upozornila na sociální síti Twitter

Když v létě 2012 vtrhla do sídla CzechInvestu protikorupční policie, zdálo se být vše jasné. Tehdy se ovšem jednalo o prošetřování jiné zakázky. Státní agentura pod vedením Miroslava Křížka zadala zakázku na vyhledávání cílů pro české a zahraniční investory, což ovšem byla činnost, kterou do té doby agentura vykonávala sama. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kuba nechal celou věc prověřit auditem. V této kauze ale nakonec obvinění nikdy nepadlo. Před soudem stanuli Křížek a Hurský až na základě obvinění z loňského června, kdy byli obviněni právě v souvislosti s personálním auditem za dva miliony korun, který se ovšem nikdy nenašel.

Řada svědků však u soudu tvrdila, že k některým změnám v oblasti organizace práce za Křížka došlo. Možná i na základě toho se dnes soudce rozhodl nepodpořit verzi státního zástupce a oba obviněné osvobodil. Sám Miroslav Křížek podle vyjádření své advokátky Karoliny Zelenkové zatím neuvažuje o tom, že by v případě svého pravomocného osvobození po státu žádal náhradu škody.

„Rychlé odvolání mého klienta z postu generálního ředitele CzechInvestu nicméně i nadále vyvolává velké rozpaky. Právě v nastalém chaosu, kdy v budově této státní agentury mimo jiné zasahovala policie a tehdejší generální ředitel byl narychlo odvolán ze své funkce, pravděpodobně došlo i ke ztrátě předmětného auditu. Je zřejmé, že za tuto ztrátu nemůže můj klient nést žádnou odpovědnost,“ sdělila serveru Česká-justice.cz advokátka Zelenková.

Státní zástupce proti rozsudku na místě odvolal.

-sz-