Bez ministrů se sešla v Brně na jednání o platech elita české justice. Většina soudců dohodu přijme, jiní ji mají za vydírání. Foto: MS

Soudci mají obavu z kolotoče sporů a mediálních tahanic kolegů

Skutečnost, že soudkyně Okresního soudu Brno-venkov Jana Lorencová přistoupí na navrhovanou dohodu a vzdá se části již vysouzené náhrady platu, je spíše symbolická a v tuto chvíli na situaci s platy soudců nic nemění. Každý další soudce z kteréhokoli soudu v České republice, který již podal totožnou žalobu a bude úspěšný, uvede v nejbližších týdnech nebo měsících předsedu svého soudu do stejné situace, v jaké se nachází předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa.

Předseda Okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa je v tuto chvíli jediným soudním funkcionářem, který má v rukou rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se týká soudkyně přidělené k soudu, jemuž předsedá. Byť zatím není jisté, na jakém základě respektive z čeho by měla vycházet taková  stížnost proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, už nyní se jeho jméno ocitá přinejmenším v mediální mlýnici nedorozumění, spekulací i posměchu jako potenciální „zachránce státních miliard“, kterým podle některých má a podle jiných nemá být.

„Představovat mě jako zachránce miliard, když jde o částku třicet pět tisíc, považuji za nepochopení,“ uvedl pro Českou justici Petr Jirsa, který na dotaz, zda jsou ostatní předsedové soudů v obdobné situaci, potvrdil, že tomu tak je.

Kdykoli obdrží další ze soudců jiného soudu totožný rozsudek jako soudkyně Jana Lorencová, ocitne se předseda předmětného soudu před rozhodnutím, zda proti rozhodnutí podá nebo nepodá stížnost.

Podle justičních funkcionářů, se kterými Česká justice hovořila, bude další vývoj také ovlivněn dnešním jednáním vlády a parametry návrhu dohody o náhradě za nesprávně vypočítávané platy. Avšak i když vláda dohodu schválí, bude i nadále záležet výhradně na každém jednotlivém soudci, zda na dohodu přistoupí.

Většina soudců na dohodu přistoupí,  ale může se najít i nezanedbatelné množství těch, kteří dohodu nepřijmou, myslí si další z justičních funkcionářů, který nechce být v souvislosti s touto aférou jmenován. „Jestliže jsou hňupi mezi učiteli a lékaři, jsou hňupi i mezi soudci. V takovém případě se roztočí obludný kolotoč soudních sporů a mediálních tahanic. Mám vážnou obavu, že tomu tak bude,“ uvedl pro Českou justici další z justičních funkcionářů.
-ire-