Výbuch v posledních týdnech začal hrozit zejména v symbolické rovině. Vojáci si s "vnitráky" lidově řečeno začali jít pěkně na nervy. Foto: archiv

Munice z Vrbětic se v sobotu začne odvážet do Květné na Svitavsku

Munice soukromých firem se v sobotu začne odvážet z areálu ve Vlachovicích – Vrběticích do armádního skladu v Květné na Svitavsku. Budeme nakládat několik kamionů, řekla v pátek zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve středu uvedl, že náklady bude hradit stát a firmám je zpětně vyúčtuje. Firmy nemají uzavřené nájemní smlouvy na Květnou, prý kvůli vysoké ceně.

O problémech s přípravou odvozu, uzavíráním smluv a narůstajícím napětí mezi představiteli armády a ministerstva vnitra Česká justice informovala přesně před týdnem. Podle Kozumplíkové zatím z Vrbětic k dnešnímu dni odjelo 31 kamionů s municí, která patřila více firmám. Kolik materiálu bude vyvezeno v sobotu, bude podle mluvčí záležet na tempu vyskladňování a kontroly. Fyzicky se totiž kontroluje vše, co se ve skladech nachází. Teprve poté mohou firmy svůj materiál odvézt.

Pracovníci skladu v Květné mají být v sobotu připraveni od 12:00 na příjezd prvního transportu. Ten se bude údajně skládat ze čtyř nebo sedmi nákladních aut. „Pro nás je to jedno, jsme připraveni přijmout obě dodávky,“ řekl ČTK správce skladu v Květné Vojtěch Pražan. Celkový počet kamionů, který by měl s nákladem munice Vrbětice opustit, policie odhaduje na 350 až 400.

Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy zatím munici vozily k zákazníkům. Chovanec uvedl, že stát nehodlá čekat na to, až uzavřou nájemní smlouvy s ministerstvem obrany na sklady v Květné. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) už dříve řekl, že obrana je nechce dát pod cenou. Podle zástupců firem ale nájemné neodpovídá tržnímu a je několikanásobně vyšší, než společnosti platí ve Vrběticích.

„My si zatím vše, co nám dovolili odvézt, odvážíme sami,“ řekl mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek. Skladu v Květné firma z ekonomických důvodů využívat nehodlá. Podle Čírtka zatím Vrbětice opustily jednotky procent veškeré munice, kterou tam Excalibur Army má. Květnou nechce využívat ani firma Imex Group. „Nájemné je tam pětkrát dražší než ve Vrběticích,“ uvedl právní zástupce firmy Radek Ondruš.

Podle něj začne kontrola v prvním skladu, který si pronajímá Imex Group, až 10. března, ve druhém na podzim a ve třetím až v příštím roce. Vrbětice zatím podle Ondruše žádná munice firmy neopustila. Pokud bude odvezena do Květné v rámci záchranných a likvidačních prací, firma podle Ondruše očekává, že až ohrožení pomine, složky záchranného systému munici přivezou zpátky.

Podle Chovance bude materiál odvezen do Květné bez souhlasu firem, v první fázi půjde asi o 120 tun. Chovanec v sobotu do Vrbětic přijede s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který se na místě seznámí s prací policistů a dalších složek integrovaného záchranného systému. Chovanec chce Babiše přesvědčit o potřebě uvolnit asi 43 milionů korun hlavně na přesčasy zasahujících policistů a hasičů. Babiš to odmítá.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Uzavřena zůstává silnice mezi Haluzicemi a Lipovou.

-čtk, rm-