Taxislužba Uber v Německu dojezdila. Ilustrační foto: Uber

Definitivní zákaz Uberu v Německu a další malé velké zprávy

Uber v Německu skončil. Apple se soudí, část bůhvíkolikátá. Amazon versus recenzenti. Hackerský holocaust.

Alternativní taxislužba Uber v Německu definitivně končí

Odvolací soud v Berlíně potvrdil zákaz provozování „online taxi služby“ Uber v Německu, jelikož odporuje tamním zákonům o přepravě cestujících.

Berlínský soud potvrdil výrok soudu nižší instance ze srpna minulého roku, který zakázal provozování Uberu z toho důvodu, že jeho řidiči nemají potřebnou licenci a pojištění. Řidiči Uberu nejsou se samotnou americkou společností v žádném pracovněprávním vztahu. Uber je v současné době jedním z nejhodnotnějších startupů na světě, jeho valuace podle některých odhadů dosáhla 40 miliard dolarů. V Evropě však americká společnost čelí řadě právních bitev a nevoli běžných taxikářů.

Podle sdružení taxikářů Uber porušuje hospodářskou soutěž, jelikož jeho řidiči nemusí platit drahé licence a provozování služby tak často odporuje místním zákonům. Kromě toho je Uber kritizován proto, jak platí svým řidičům a že se nedostatečně stará o bezpečnost svých pasažérů.

Apple jde před soud, tentokrát kvůli krádeži kreslených postaviček

Styl Romera Britta je údajně nenapodobitelný. Ilustrační foto: Pinterest
Styl Romera Britta je údajně nenapodobitelný. Ilustrační foto: Pinterest

Výtvarník z Miami, jehož díla používají ve svých reklamách značky jako Coca-Cola, Disney a Mattel, podal žalobu na firmu Apple, podle níž mu americký gigant ukradl ve své nové marketingové kampani jeho známé kreslené postavičky.

Podle žaloby podané u soudu na Floridě Apple a jeho spolupracující designérská firma okopírovali v kampani „Start Something New“ umělecký styl Romera Britta. Žaloba uvádí, že Apple na svých webových stránkách a v kamenných obchodech po celém světě používá motivy, které jasně připomínají Brittovu tvorbu. „Narazil jsem na ně na konci ledna v Las Vegas a o tři týdny později v Číně,“ uvedl Brittův právník Robert Zarco s tím, že Britto požaduje, aby Apple a designérská firma Craig and Karl obrázky okamžitě přestali používat. I když žádost o náhradu újmy doposud nebyla podána, podle Zarca bude Britto požadovat miliony dolarů.

Žaloba uvádí, že Brittův „osobitý styl je natolik slavný a všudypřítomný, že se z něj stala prestižní lifestylová značka“. Britto se narodil v roce 1963 v Brazílii a později se svou rodinou emigroval do Miami, kde si na Miami Beach otevřel galerii.

Kdo se ještě nesoudí s Applem nebo koho nežaluje Apple, nechť se nad sebou vážně zamyslí.

Amazon se také soudí, pro změnu kvůli falešným hodnocením produktů

Společnost Amazon podala u amerického soudu žalobu na vlastníka několika webových stránek, které veřejně nabízejí prodej falešných pětihvězdičkových hodnocení produktů.

Žalovaným je muž jménem Jay Gentile, který prodává firmám smyšlená pozitivní hodnocení pro jejich produkty na Amazonu. V závislosti na tom, kolik recenzí si daná společnost u Gentila zakoupí, stojí jedno ohodnocení produktu 9 – 22 dolarů. Například jedna z Gentilových stránek BuyAzonReviews.com uvádí, že prodává „kvalitní nezávislé recenze napsané osobami, které si produkt opravdu vyzkoušely.“ Podle Amazonu je tomu však zcela jinak.

Zaměstnanci Amazonu si samozřejmě služby BuyAzonReviews.com sami otestovali a zjistili, že ve všech případech jim u produktů vyskočily perfektní pětihvězdičkové recenze, které jsou až podezřele stejné. Kromě BuyAzonReviews.com Gentile figuruje také u stránek BayReviews.net a BuyReviewsNow.com. Z žaloby amerického gigantu vyplývá, že všechny tyto portály jsou propojené a poškozují jeho dobré jméno.

Palestinští hackeři spustili binární holocaust

Anonymní Arabové zahájili binární holocaust. Ilustrační foto: Flickr
Anonymní Arabové zahájili binární holocaust. Ilustrační foto: Flickr

Výčet malých velkých zpráv tohoto týdne by nebyl kompletní, kdyby v něm chyběla zprávička o hackerech. Tady je.

Propalestinští počítačoví piráti začali systematicky útočit na izraelské internetové stránky. Skupina označující se jako Anonymous Arab již předem vyhrožovala, že spáchá „elektronický holokaust“, izraelští experti ale uvedli, že útok způsobil jen velmi malé škody. Zasaženy byly zejména stránky různých nevládních organizací či izraelských umělců, uvedla agentura AP.

Masivní kybernetický útok měl být odvetou za údajné izraelské zločiny na palestinských územích, oznámili hackeři. Jejich kampaň se koná každý rok právě 7. dubna, poprvé takto na izraelské webové stránky zaútočili v roce 2013. Letos chtěli ochromit stránky izraelské vlády, bank a veřejných institucí, podle izraelských úřadů ale nezpůsobili žádné velké problémy.

Hackeři vždy změnili domovskou stránku napadených webů, na kterou umístili fotografie muslimských svatých míst v Jeruzalémě a vzkaz: „Jsme tady, abychom vás potrestali! Jsme hlasem Palestiny a nezůstaneme potichu!“ Ve svém videovzkazu skupina Anonymous Arab uvedla, že svou kampaní reaguje na „zločiny na palestinských územích“, včetně loňské letní války v Pásmu Gazy.

I v minulosti se hackeři svými útoky zaměřili na stránky úřadu izraelského premiéra, izraelské armády či izraelské ambasády ve Spojených státech. Izraelští experti se na ně vždy předem připravují, útoky pirátů jsou tak čím dál tím neškodnější, uvedl analytik Benjamin T. Decker v rozhovoru s časopisem Newsweek.

Ondřej Fér, Ekonomický deník