"Mým jediným cílem je to, aby bylo uznáno, že došlo k protiprávnímu jednání. Ve slušné společnosti je fér, aby někdo řekl, stala se chyba, omlouváme se za ni," řekl exposlanec Marek Šnajdr. Foto: ods.cz

Průlom v kauze tzv. trafik: Česká republika se omluvila exposlanci Šnajdrovi za stíhání i vazbu

Česká republika se dnes prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti omluvila prvnímu z exposlanců ODS v tzv. kauze trafik. Marek Šnajdr se dočkal omluvy následujícího znění:

„Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, které vedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika Marku Šnajdrovi omlouvá.”

Tímto jsme definitivně uzavřeli případ monstrózního zásahu vůči mému klientovi, komentoval dnešní krok ministerstva Šnajdrův právní zástupce Lukáš Trojan. Podle něho přichází čas mluvit i o případné odpovědnosti VSZ v Olomouci vyjádřené náhradou způsobené škody, aktivní legitimace v tomto případě ale již neleží na advokátech, ale na ministrovi spravedlnosti.

Ten podle zatím dostupných informací po Ivu Ištvanovi a jeho podřízených náhradu statisíců korun vyplacených jako odškodnění požadovat nehodlá. Podle informací České justice by ale v tomto směru měl být interpelován členy poslaneckého klubu ODS. Nezákonný postup VSZ v Olomouci totiž nejen, že stál exposlance profesní uplatnění, ale pomohl též ke „shození“ vlády, kterou ODS vedla.

Robert Malecký