Ilustrační foto: MěÚ Slaný

Zákonodárci mohou novelou zákona odpustit strážníkům maturitu

Pokud strážníci bez maturity nemají být k 1. lednu 2016 propuštěni ze zaměstnání, protože nemají úplné středoškolské vzdělání, jak požaduje zákon o obecní policii, pak musí zákonodárci přijmout jeho novelu. V ní by měli udělit těmto lidem výjimku, protože současný zákon je příliš tvrdý. Uvedl to Radek Ondruš z Unie obecních a městských policií ČR. Někteří velitelé strážníků si ale myslí, že výjimka není nutná, protože strážníci měli na dodělání maturity šest let.

V roce 2008 vstoupila v platnost novela zákona o obecní polici. Podle ní by měli mít všichni strážníci v ČR, kterých je podle Ondruše zhruba 7000, k 31. prosinci 2016 maturitu. Jenže zhruba 900 strážníků, a to zejména v obcích a malých městech, si ji nedodělalo. Jde hlavně o starší policisty. Například starosta Chrastavy Michael Canov se domnívá, že novela by neměla vyžadovat maturitu po strážníkovi, který má praxi a navíc je starší 45 let.

Vedení unie se domnívá, že zákonodárci by měli formou tzv. přílepku zákon novelizovat a umožnit strážníkům, aby nepřišli o práci. „Ministerstva školství a vnitra pak mohou akreditovat zcela nový studijní obor na policejních školách, v němž by si strážníci maturitu dodělali, pokud tedy bude stát na ní trvat,“ zdůraznil Ondruš. Unie vznikla loni jako zájmové sdružení představitelů obecních a městských policií.

Stejný názor na věc ale nemá ředitel brněnské městské policie Bohumil Šimek. Ta zaměstnává 512 strážníků, maturitu nemá 15 z nich. „Měli dlouhá léta na to, aby si ji dodělali. Byli nečinní. Přešlapovali na místě. Pokud o ně přijdeme, personálně to nebude problém,“ řekl. Připomněl, že při posledním náboru se k brněnské městské policii přihlásilo 20 lidí, všichni s maturitou, přičemž sedm z nich má také vysokou školu.

Obdobný názor má i velitel městské policie v Mikulově na Břeclavsku Jiří Hamerník. „Šanci by měli dostat jen ti, kteří nyní studují, anebo se alespoň hlásili ke studiu a nebyli přijati. Ať to zkusí znovu. Ti nečinní svým postojem v podstatě řekli, že u tuto práci nemají zájem,“ řekl Hamerník.

Ondruš se domnívá, že maturita pro strážníky-pochůzkáře je zbytečná. „Přeci nedělají žádnou složitou správní činnost. Oni prostě tu maturitu nepotřebují,“ doplnil. Problémem se již zabývá ministerstvo vnitra.

-čtk-