Zákon o registru smluv má státu, krajům, obcím a jimi ovládaným firmám uložit povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy nad 50.000 korun. Ilustrační foto: Mediafax

Aktivisté odhadli, že registr ročně zveřejní smlouvy za 690 mld.

Protikorupční organizace Rekonstrukce státu apeluje na schválení zákona o registru smluv, podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka se jím má Sněmovna zabývat ve středu. Poslanci by ten den měli normu projednat ve druhém čtení, kdy se předkládají pozměňovací návrhy.

Rekonstrukce státu odhaduje, že v registru by měly ročně kraje, obce, stát a jejich organizace zveřejnit smlouvy za 690 miliard Kč. Odhad vyplývá z materiálu, který ČTK poskytl mluvčí iniciativy Nikola Hořejš.

Zákon o registru smluv má být protikorupčním opatřením. Kritici se obávají dalšího nárůstu administrativy. První návrh se objevil již v předchozím volebním období. Politici se nyní dohadují o tom, které ministerstvo má registr spravovat.

Aktivisté z Rekonstrukce státu varují, že pokud poslanci zákon nestihnou projednat nyní, hrozí, že smlouvy začnou být zveřejňovány až po skončení funkčního období současné vlády. Každým odkladem normy roste počet smluv, které nejsou zveřejněny, uvedla Rekonstrukce státu, která sdružuje různé nevládní organizace.

Odklady schválení příslušného zákona dávají aktivisté za vinu zejména ČSSD. Sociální demokracie ale takové nařčení odmítá. „Takhle to určitě není. Ale samozřejmě na programu té schůze je celá řada dalších bodů. To, že nenecháme všeho a nezačneme projednávat registr smluv, neznamená, že bychom ho blokovali,“ řekl Sklenák.

Zákon o registru smluv má státu, krajům, obcím a jimi ovládaným firmám uložit povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy nad 50.000 korun v centrálním registru. Smlouvy by měly platit pouze v případě jejich zveřejnění.

-čtk-