"Chceme, aby se seniorům zajistily podmínky a aby se upravily vztahy starších lidí k orgánům státní správy a samosprávy," řekl předseda rady Zdeněk Pernes. Foto: rscr.cz

Rada seniorů navrhla vlastní zákon, chce podporu 10 Kč na každého důchodce

Rada seniorů přišla s návrhem, že by každoročně měla od státu dostávat peníze na podporu a informování starších lidí. Na každou ženu nad 60 let a na každého muže nad 63 let či na každého starobního důchodce a důchodkyni by chtěla pobírat deset korun.

Prostředky by pak rozdělila seniorským organizacím na vzdělávání, sport, rekreaci či kulturu pro starší osoby. Návrh vlastního zákona vedení rady předá politickým stranám, bude žádat jeho prosazení.

„Nejsme spokojeni s podílem seniorské populace na rozhodování o věcech veřejných. Chceme, aby se seniorům zajistily podmínky a aby se upravily vztahy starších lidí k orgánům státní správy a samosprávy,“ řekl předseda rady Zdeněk Pernes. Podle něj je například zastoupení seniorů v Parlamentu nízké.

Pernes uvedl, že rada normu připravila podle rakouského vzoru. Dodal, že v Rakousku takový zákon platí od roku 1998 a původní podpora na seniora a seniorku tam prý činila euro (27,4 koruny) a nyní dosahuje 2,5 eura (68,50 koruny). „Naše návrhy jsou proti tomu skromné,“ podotkl Pernes.

Podle představ rady by zákon měl stanovit definici seniora. Tím by měla být osoba s trvalým pobytem v ČR, která pobírá starobní důchod či žena nad 60 let a muž nad 63 let. Starobní penzi samotnou či spolu s pozůstalostním důchodem má v Česku podle údajů České správy sociálního zabezpečení 2,39 milionu lidí. Podle statistického úřadu na konci loňska v zemi žilo 848.630 mužů nad 63 let a 1,481.700 žen nad 60 let.

Podle návrhu rada jako „dobrovolné nestranické sdružení“ by prosazovala zájmy seniorů, vyjednávala se členy vlády, poslanci a senátory, hejtmany či zástupci měst. Mohla by to dělat tehdy, pokud by měla víc než 200.000 členů. Rozdělovala by také peníze od státu seniorským organizacím, ty by musely mít aspoň 20.000 členů. Podporu by ze svého rozpočtu vyčlenilo ministerstvo práce.

„Tento model se v Rakousku osvědčil. Náš systém dotací je netransparentní, závisí na vůli úředníků a politiků,“ tvrdí Pernes. Podle něj by rada měla dostávat peníze tak, jako se financují strany či rozdělují dotace na sport.
Podle místopředsedy rady a šéfa Svazu důchodců Oldřicha Pospíšila stát na seniory pamatuje málo. Podotkl, že většina důchodců a důchodkyň jsou zdraví lidé, kteří se chtějí ještě vzdělávat a aktivně trávit volný čas. „Nejsou na to finance. Lidé si to platí sami, ale to nejde do nekonečna,“ uvedl Pospíšil.

Rada zastřešuje 26 celostátních a šest regionálních organizací, 40 klubů a devět městských rad seniorů. Představuje to asi 320.000 lidí. Svůj návrh zákona předá vedení stran. Dohodu o spolupráci má zatím s ČSSD, komunisty a lidovci, v pátek ji uzavřela i s ANO.

O svém návrhu rada informovala už prezidenta, premiéra a ministry financí a pro lidská práva a ministryni práce. Zástupci rady věří, že vláda jejich záměr bude prosazovat. Jinak jsou připraveni požádat poslance. O výsledcích chce rada před volbami informovat seniory jako voliče, podotkl Pernes.

-čtk-