"Pachatel trestné činnosti, který odcizí cizí majetek, musí počítat s tím, že bude požívat jiné ochrany osobní identity než osoba, která jedná v souladu se zákonem," řekla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Soud posvětil zveřejnění fotografie zloděje bicyklu

Městský soud v Praze dal zapravdu majiteli obchodu s elektrokoly, který se u něj bránil proti pokutě 5000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Pokutu dostal za zveřejnění snímku zloděje kola na sociální síti, protože k tomu podle úřadu od pachatele krádeže neměl souhlas. ÚOOÚ zvažuje podání kasační stížnosti.

Uvedla to ve středu televize Nova s tím, že jde o první rozsudek ve prospěch okradeného, který zveřejnil fotografii zloděje.

Muže, jehož snímek byl bez jeho souhlasu zveřejněn, zachytila průmyslová kamera v prodejně s elektrokoly v listopadu 2011 při krádeži bicyklu za 50.000 korun. Podle Novy se ho díky fotografii podařilo vypátrat a za krádež už strávil pět měsíců ve vězení. „Pachatel trestné činnosti, který odcizí cizí majetek, musí počítat s tím, že bude požívat jiné ochrany osobní identity než osoba, která jedná v souladu se zákonem,“ řekla televizi mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Podle majitele obchodu Jakuba Ditricha zvítězil zdravý selský rozum. „Hlavně jsem rád, že je konečně v ruce nějaký rozsudek, který pomůže všem ostatním,“ uvedl.

Úřad pro ochranu osobních údajů pokutu za zveřejnění snímku na sociální síti, kde ho sdílelo asi 1500 lidí, dal Ditrichovi pokutu na jaře 2012. S nynějším rozsudkem ÚOOÚ nesouhlasí. „Zvažujeme podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Setrváváme na názoru, že záznamy mají být předány k dalšímu šetření Policii ČR, a nikoli dále zveřejňovány na internetu,“ řekl Nově mluvčí ÚOOÚ David Pavlát.

-čtk-