Súdánský prezident Umar Bašír. Foto: Wikipedia

ICC chce, aby Jihoafrická republika zatkla súdánského prezidenta

Mezinárodní trestní soud (ICC) vyzval jihoafrické úřady k zatčení súdánského prezidenta Umara Bašíra, na nějž ICC vydal v minulosti dva zatykače. Chce ho stíhat za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Bašír se účastní v Johannesburgu jednání Africké unie, které má pokračovat ještě v pondělí. Pretorijský soud v neděli vydal předběžné nařízení, které zakazuje úřadům nechat Bašíra opustit území Jihoafrické republiky, dokud soud nerozhodne ve věci jeho zatčení. Po svém odpoledním zasedání soud zákaz prodloužil do pondělního dopoledne.

Bašír vládne Súdánu od roku 1989 a znovu byl zvolen letos na dalších pět let. Zatykače z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v západosúdánském Dárfúru. Kvůli násilí, které tam začalo roku 2003, zemřelo 300.000 lidí a domovy opustily až tři miliony osob.

Podle jihoafrických sdělovacích prostředků se na soud v Pretorii obrátila nevládní skupina ochránců lidských práv Litigation Centre se žádostí o zatčení súdánského prezidenta. Soudce původně dostal od státu tři hodiny na to, aby připravil argumenty k této žádosti. Soud se sešel s mírným zpožděním a rozhodl, že zákaz vycestování prodlouží až do pondělních 11:30 SELČ. Do té doby by měl dospět ke konečnému rozhodnutí.

Vláda v Chartúmu v neděli oznámila, že prezidentova návštěva v JAR se vyvíjí podle plánu a bez problémů. Do Súdánu se prý prezident vrátí, až summit skončí. „Je těžké poskytnout přesný harmonogram prezidentova pobytu, ale vrátí se, jakmile hlavní zasedání summitu skončí. Může to být dnes nebo zítra (v pondělí). Nehodlám zabíhat do detailů. Zatím je vše normální a jeho excelence nečelí žádnému riziku,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Kamál Ismáíl.

Bašír odcestoval do JAR v sobotu a dnes se objevil se širokým úsměvem v Johannesburgu na společném fotografování afrických vůdců. Vládní Africký národní kongres (ANC) prezidenta Jacoba Zumy oznámil, že „vláda zaručuje imunitu všem účastníkům summitu v souladu s mezinárodními pravidly, která platí pro hostitelské země organizující nejenom schůzky AU, ale také OSN“. „ANC na tomto základě vyzývá vládu, aby čelila tlaku zadržet prezidenta Bašíra,“ sdělila vládní strana.

Jihoafrické sdělovací prostředky upozorňují, že orgány Africké unie už v minulosti odmítly výzvy ICC týkající se Bašíra, protože obviňují soud ze zaujatosti vůči africkým politikům. Loni ICC kvůli tomu stáhl obvinění proti keňskému prezidentovi Uhuruovi Kenyattovi. ICC ho chtěl soudit kvůli vyvolání etnických nepokojů po volbách v roce 2007, ale nezískal v předběžném šetření dostatek důkazů, údajně kvůli neochotě Keni spolupracovat. Kenyatta měl být první sloužící hlavou státu, jež měla stanout před ICC.

Bašír od vydání zatykače jezdil jenom do zemí, které buď nepřistoupily k ICC, nebo ho odmítly zatknout. V dubnu po vlně protestů zrušil na poslední chvíli cestu do Indonésie na summit afrických a asijských vůdců.

-čtk-