Cela ve věznici Bělušice Foto: Vězeňská služba

Předražené maso: GIBS šetří i manželku exšéfa věznice

Ve Věznici Bělušice na Mostecku se od roku 2008 do roku 2010 údajně nakupovalo maso a masné výrobky až o sto procent dráž, než je průměrná nákupní cena kýžených potravin. Generální inspekce bezpečnostních sborů České justici potvrdila, že případ šetří.

Trestní oznámení kvůli nákupům předraženého masa podalo Generální ředitelství vězeňské služby letos v březnu. Oznámení míří na někdejšího ředitele věznice Bělušice Mariana Prokeše. „Ve vámi dotazované věci je i v současné době vedeno šetření a žádné další informace vhodné ke zveřejnění nejsou k dispozici,“ řekla České justici mluvčí GIBS Radka Sandorová. Vězeňská služba se o nákupy ve věznicích začala zajímat už v roce 20011, kdy tehdejší ředitel odboru logistiky Karel Jahoda zpracoval dokument , který měl prověřit nákupy potravin a vývoj cen ve věznicích formou monitoringu. Na základě tohoto prověřování se přišlo na to, že ve věznici Bělušice překročily průměrné ceny obvyklé nákupní ceny až o 61 procent.

Maso o desítky procent dráž

Výše uvedené škody je podle Vězeňské služby 779 tisíc korun. Pro stanovení výše způsobené škody byla dle dokumentů, které má Česká justice k dispozici a které zpracoval ředitel odboru logistiky VS ČR Richard Ščerba, byla použita metoda srovnání průměrných cen ve Věznici Bělušice s průměrnými cenami v regionu. Tehdejší generální ředitel vězeňské služby Jiří Tregler proto okamžitě zaslal řediteli Bělušic Marianu Prokešovi dopis, ve kterém ho vyzývá k opatření, která by sjednala nápravu.
Vězeňská služba se v dokumentech pro GIBS dále zmiňuje o tom, že „nelze opomenout skutečnost, že přehled o cenách potravin jednotlivých organizačních jednotek shromažďoval, vyhotovoval a vyhodnocoval za celou VS ČR referát stravování a výživy odboru logistiky GŘ VS ČR, v jehož čele byla manželka tehdejšího ředitele Věznice Bělušice paní Petra Prokešová“. Vedoucí tedy měla za úkol kontrolovat systém celého stravování obviněných, odsouzených a zaměstnanců VS ČR. Sám Prokeš považuje obvinění za šikanu související s jeho odvoláním z funkce 1. náměstka Vězeňské služby.
Prokeš byl v roce 2014 zatím nepravomocně zbaven své hodnosti, protože na tiskové konferenci, živě vysílanou Českou televizí, kritizoval svého nového šéfa – generálního ředitele Pavla Ondráška „Chtějí mě znevěrohodnit, aby mi znemožnili případný návrat do služebního poměru. Je to holý nesmysl, jako ředitel věznice jsem nerozhodoval o žádných nákupech a i tak jsem přesvědčen o tom, že lidé, kteří za to zodpovídali, žádnou levotu neudělali a nakupovali ty nejlevnější produkty, jaké mohli,“ řekl už v dubnu Právu.

Bělušická věznice vznikla v roce 1958. Zpočátku ji tvořily dřevěné montované ubytovny, areál se postupně rozšiřoval i o zděné budovy. Samostatným subjektem se stala v roce 1962. V 90. letech prošla věznice celou řadou personálních i investičních změn.

-hof-