Advokát Tomáš Gřivna. Foto: archiv

Proč má Fuksův obhájce Gřivna zavřené dveře do vlády?

Advokát Tomáš Gřivna měl nastoupit do legislativní rady vlády v lednu po odchodu Pavla Šámala na Nejvyšší soud ČR. Dosud se tak ale nestalo. Legislativní rada je tak stále bez předního experta na trestní právo.

Změna ve složení Legislativní rady vlády není aktuálně na pořadu jednání vlády a bude zvažována dodatečně. Mluvčí ministra pro lidská práva Jiřího Dientbiera Jarmila Balážová tak reagovala na dotaz České justice, proč ještě nebyl jmenován Tomáš Gřivna jejím členem.
Legislativní rada kabinetu Bohuslava Sobotky je už přes půl roku bez experta na trestní právo. A to za situace, kdy příprava nového trestního řádu patří mezi vládní priority. „Podle informací ze zákulisí, neboť oficiálního vysvětlení se mi nedostalo, jsem pro některé členy vlády nepřijatelnou osobou s ohledem na to, že jsem jako advokát obhajoval či obhajuji některé osoby. Je to absurdní, ale je to tak,“ řekl Tomáš Gřivna v rozhovoru pro České justici. V kuloárech se hovoří o tom, že závadné mělo být zastupování bývalého poslance ODS Ivana Fuksy. „Skutečnost, že doc. Gřivna, který byl původně navrhován, nebyl členem legilativní rady vlády, rozhodně nesouvisí s jeho činností advokáta ani s jeho vystupováním v jakékoliv trestní či jiné kauze. Doc. Gřivna se ostatně na činnosti LRV již dlouhodobě podílí jako předseda pracovní komise pro trestní právo,“ konstatuje dále mluvčí Balážová.
Předseda pracovní komise automaticky členem velké legislativní rady.  Do této funkce musí být jmenován vládou.
I přes ujišťování tiskové mluvčí celý nominační proces kolem Gřivny budí stále otazníky.  Obměnu LRV navrhl ministr Dienstbier vládě celkem dvakrát. Napoprvé měla na programu tři body – odvolání Šámala, jmenování odborníka na správní právo Josefa Vedrala a jmenování Gřivny. Tento bod ale vláda ze záhadného důvodu neprojednala. Následně přišel druhý návrh, tentokrát již bez Gřivny. A tento návrh již bez problémů prošel. Zdůvodnění, proč nebyl jmenován i Fuksův obhájce, se Balážová v odpovědi vyhnula.

Dušan Šrámek