Ministr vnitra Milan Chovanec dnes podle odborářů oblékl dres, odborů, policistů a zaměstnanců. Foto: vlada.cz

Kvůli kauze České pošty se ve čtvrtek sejde bezpečnostní rada

Kvůli kauze České pošty se ve čtvrtek po jednání vlády sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu (BRS). Premiéra Bohuslava Sobotku o schůzku předsednictva BRS dnes požádal ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD). „Důvodem je ohrožení ekonomických zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra,“ informovala mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Ministrova dnešní aktivita souvisí s informacemi o údajné korupci při jednání s poštou, které ve středu zveřejnil server Neovlivní.cz. V případu je zmiňováno právě i Chovancovo jméno, který ale jakékoli takové obvinění odmítl. Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun, sdělil již dříve ČTK Nadační fond proti korupci (NFPK). Ve sporu jde prý o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.
Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra vnitra Chovance, do jehož gesce pošta spadá. Chovanec i ČSSD se od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení. Věc vyšetřuje policie. Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho později rozšířila. „Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované emaily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele,“ uvedla pošta tento týden v prohlášení.
Ministerstvo vnitra dnes v doplňujícím prohlášení uvedlo, že trestními oznámeními Chovance a manažerů České počty je „zásadně limitována“ možnost reagovat na jednotlivé informace z této kauzy, neboť se písemně zavázali k mlčenlivosti, aby nenarušili vyšetřování. Společně s Českou poštou nicméně zformulovalo 15 otázek týkajících se aktivit Čadka či Choce, jejichž zodpovězení má objasnit důvody „této kampaně, kterou ministr vnitra Milan Chovanec podle svého dřívějšího vyjádření považuje za pokus o mediálně-politický atentát s ekonomickým cílem“, sdělilo ministerstvo.

-čtk-