Nejvyšší soud nyní řeší stížnost ministra spravedlnosti v kauze Rath Reprofoto: ČT

Policie navrhla obžalovat obviněné z druhé větve Rathovy kauzy

Kriminalisté navrhli obžalovat devět lidí a osm firem z druhé větve kauzy bývalého poslance a středočeského exhejtmana Davida Ratha.

Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej dnes sdělil, že policisté předali žalobci Vrchního státního zastupitelství v Praze trestní spis, který se týká zmanipulovaných veřejných zakázek zadavatelů Středočeského kraje a Oblastní nemocnice Středočeského kraje.

Obvinění, mezi nimiž je i Rath, podle vyšetřovatelů požadovali úplatky za 66,4 milionu korun, z toho převzali 3,4 milionu Kč. Rath obviněný z korupce při veřejných zakázkách dostal v první části případu, ve které soud řešil 11 lidí, nepravomocně 8,5 roku vězení. Druhá část jeho kauzy se týká zejména firem, například Metrostavu. Policisté podle Ibeheje navrhli obžalovat devět fyzických a osm právnických osob ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, poškození finančních zájmů Evropské unie, přijetí úplatku či podplácení. Spisový materiál obsahuje podle mluvčího více než 20.000 listů.

Mezi firmami zapletenými do případu je i největší česká stavební společnost Metrostav, která spojitost s kauzou exposlance odmítla. Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

-čtk-