David Rath v poutech Reprofoto ČT.

Soud neudělil pokutu ženě, která Rathovi přinesla fotografii soudce Pacovského

Soud neudělil pořádkovou pokutu Evelíně Weagové, která v polovině července během hlavního líčení s bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem přinesla do soudní síně fotografii soudce Roberta Pacovského právě ve chvíli, kdy David Rath přednášel závěrečnou řeč. Napomenutí podle soudu stačilo, informovala dnes mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová.

„Pořádková pokuta, kterou soud zvažoval, nakonec udělena nebyla. Soud považoval ústní napomenutí osoby za dostatečné,“ uvedla Steinerová. Hlavní líčení, ve kterém dostal Rath koncem července nepravomocně 8,5 roku vězení za úplatkářství, přerušila Weagová ve chvíli, kdy Rath pronášel závěrečnou řeč, která nakonec zabrala ve třech dnech čistého času zhruba 12 hodin. Žena přistoupila k Rathově stolu a dala mu složku. Soudce Roberta Pacovského to rozčílilo, vyžádal si její totožnost a pohrozil pokutou. Dokument si nechal předat. Ve složce se nacházela fotografie, kterou se České justici podařilo již dříve získat.

David Rath na základě této události podal návrh na kárné řízení se soudcem Robertem Pacovským. Postup předsedy senátu Roberta Pacovského, kdy podle Davida Ratha upřel obhajobě dokumenty, které jí byly určeny, aniž by se s nimi obhajoba mohla seznámit, donutil asistentku pod pohrůžkou složku pro obhajobu vydat přímo jemu, aniž by vydal rozhodnutí a aniž by vydal potvrzení nebo protokol o odnětí věci, je několikanásobným porušením zákona, uvedl v návrhu na kárné řízení s Pacovským Rath.

Tím, že soudce Pacovský odmítl vydat o zabavené složce určené obhajobě jakékoli rozhodnutí, porušil podle Davida Ratha ustanovení §78 trestního řádu, podle něhož je povinnost při odnětí věci osobě, které byla věc odňata, vystavit potvrzení o převzetí věci nebo protokol. „Pacovský tak postupoval extra legem, když odňal listiny obhajoby a navíc o tom odmítl vydat rozhodnutí či potvrzení,“ uvedl k postupu soudce Pacovského v návrhu na kárné řízení David Rath.

Rath novinářům po události u soudu potvrdil, že ženu opravdu povolal přes svého bývalého advokáta Adama Černého, aby přinesla fotografii soudce, o níž předtím hovořil. Šlo o snímek údajně kolující na internetu, na kterém je prý soudce Robert Pacovský, když spí na večírku. Rath se k tomu dostal dříve, když si soudu stěžoval na odposlechy, které v případu pořídila policie – jsou prý vytržené ze souvislostí a lidé se v nich často baví ovlivnění vínem. Pak navázal tím, že je to lidské a že jistě i soudce to sám zná, a zmínil se o fotce, kterou ale neměl u sebe. Když ji Weagová přinesla, nechal ji soudce Pacovský zajistit dříve, než ji mohla předat Rathovi.

Evelína Weagová je podle obchodního rejstříku mimo jiné v dozorčí radě společnosti Czech Clinic, kde je předsedkyní představenstva Rathova manželka Eva Rathová. Figuruje i v dalších firmách spojených s Rathem. Je také společnicí firmy Czech Poster Media, ve které je jednatelem Černý. Trvalé bydliště má v v těsném sousedství vilky, kterou Rath vlastní napůl s partnerkou Renatou Horkou.
-čtk-, -ire-