Bulharsko patří k členům Evropské unie, kteří mají největší potíže s korupcí

Bulharsko je na cestě k protikorupční reformě v justici

Bulharský parlament dnes učinil první krok k reformě, jejímž cílem je zefektivnit justiční systém a zároveň ho zbavit korupce. Zatím v prvním čtení schválil návrh změn právních předpisů, k nimž patří i posílení pravomocí orgánu dohlížejícího na jednání soudců a prokurátorů.

Bulharsko patří k členům Evropské unie, kteří mají největší potíže s korupcí. Přes tlak Evropské komise se mu ale nedaří účinně s touto trestnou činností bojovat. Začátkem září zákonodárný sbor odmítl vládní návrh protikorupčního zákona, který počítal s vytvořením speciálního úřadu, jenž by důkladně zkoumal majetkové poměry funkcionářů, a to i na nejvyšší úrovni.

Poslanci, jejichž majetková přiznání by navrhovaný úřad měl také prověřovat, své odmítavé stanovisko zdůvodnili obavou z „honu na čarodějnice“, který by prý zahájili prokurátoři. Nicméně dnes zákonodárný sbor podpořil navrženou reformu soudnictví, a to přes odpor skupiny poslanců, především z hlavní opoziční formace – Bulharské socialistické strany. O konečném znění předlohy musí parlament ještě jednou hlasovat.

Připravované změny například zkrátí z pěti na čtyři roky funkční období členů Nejvyšší soudní rady a rozdělí tuto instituci do dvou kolegií. Jedno, které má mít 13 členů, bude dohlížet na činnost soudců a druhé, dvanáctičlenné, na práci prokurátorů. Navržený zákon rovněž ruší tajné hlasování členů Nejvyšší soudní rady. Zvyšuje také úlohu soudních inspekcí, kterým umožní prověřovat možné střety zájmů u soudců, prokurátorů a vyšetřovatelů.

K provedení reforem v soudnictví vyzvali v červenci bulharskou vládu velvyslanci sedmi členských států Evropské unie. Označili je za životně důležitý krok k zajištění vlády práva v zemi i k vytvoření příznivého prostředí pro zvýšení zahraničních investic v Bulharsku. Před 14 dny zase 15 evropských zemí, včetně 13 členů EU, vyzvalo Bulharsko ke schválení protikorupčního zákona. Reagovaly tak na zmíněné odmítnutí návrhu tohoto zákona parlamentem začátkem září.

(čtk)

Podpořte prosím náš sesterský web Zdravotnický deník v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1