Fulík musel z obrany odejít v roce 2011 Foto: army.cz

NS přezkoumá okolnosti odchodu Fulíka z ministerstva obrany

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá okolnosti odchodu Jana Fulíka z funkce náměstka ministra obrany. Fulík, který se platnost výpovědi neúspěšně snažil zvrátit prostřednictvím žaloby, podal dovolání, zjvyplývá z justiční databáze. Fulík musel z obrany odejít v roce 2011. Momentálně je ředitelem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře.

Dovolání dorazilo koncem srpna k soudu prvního stupně, jímž je Obvodní soud pro Prahu 6. Ten dovolání spolu se spisem pošle k NS, který při rozhodování není vázán žádnou lhůtou. V civilních sporech obvykle dovolání vyřeší do několika měsíců. Drtivou většinu jich odmítá. Fulík byl náměstkem ministra Martina Bartáka. Z pozice jej odvolal následující ministr Alexandr Vondra (ODS). Údajně se s Fulíkem dohodl, že pro něj vytvoří nové expertní místo zmocněnce v projektu letounů L-159.

Podobné řešení tehdy naznačovala i média. Fulík se ale zmocněncem nakonec nestal. Náhradní místo referenta v nižší platové třídě odmítl a z ministerstva musel po několika měsících odejít. Jeden z pracovníků ministerstva dříve před soudem řekl, že si Fulík nový post spíš odvodil z informací, o kterých se na úřadu mluvilo.

Fulík bývá médii spojován se sporným miliardovým nákupem čtyř transportních letadel CASA a prosazováním později zrušeného miliardového projektu nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici. Kvůli nákupu letadel CASA navrhla protikorupční policie letos v březnu obžalovat exministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09, dříve KDU-ČSL) a bývalého šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka. Nákupem letounů údajně vznikla státu škoda 818,8 milionu korun.

Obvodní soud se žalobou zpochybňující platnost Fulíkovy výpovědi zabýval dvakrát. Napoprvé mu spis kvůli doplnění dokazování vrátil Městský soud v Praze. Napodruhé už odvolací soud verdikt potvrdil. Ohledně Fulíkovy nové pozice se prý sice odehrála informační jednání, nebylo ale jasně dané, v jaké pozici a za jakých podmínek má pracovat.

(čtk)