Uprchlíků v táboře přibývá, Pelikán s nimi dnes hovořil Foto: Facebook

Pelikán se setkal s uprchlíky, navštívil tábor ve Vyšních Lhotách

Uprchlíků v táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku přibývá. Podle původních plánů ministerstva vnitra jich mělo být v zařízení umístěno 220, dnes tam žije 330 lidí. Kapacity pro přijetí dalších lidí se nyní připravují.

Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který si areál přijel prohlédnout. „Co mi říkali, kapacita se skutečně zvyšuje. Viděli jsme, jak upravují další část objektu,“ uvedl. Kolik uprchlíků v areálu nakonec bude umístěno, ale netuší. V minulosti, kdy areál jako uprchlický tábor už sloužil až pro 1000 lidí.
Pelikán se dnes s uprchlíky setkal. „Hovořil jsem s nimi. Všichni říkali, že je o ně v rámci možností dobře postaráno,“ uvedl. V souvislosti s nedávným útokem na pracovníka ostrahy tábora připustil, že uprchlíci jsou pod tlakem. „Moc nevědí, co s nimi bude. Nikdo z nich si asi takto nepředstavoval závěr své cesty. Jsou tady dlouho. Je to velký problém, pro který budeme muset hledat řešení. Takto to nemůže zůstat,“ doplnil. Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75.000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval do prosince 2009. Znovu se do něj běženci vrátili v minulých týdnech. Dnes jsou umístěni zatím do jedné budovy

(čtk)