Polsko bude vyšetřovat nenávistné komentáře na adresu migrantů

Polská prokuratura bude vyšetřovat nenávistné komentáře, které se na adresu migrantů objevují v internetových diskuzích. Informuje o tom portál Wyborcza.pl.

Autoři některých příspěvků například navrhují, aby byli uprchlíci ze Sýrie posíláni do bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. „Třeba by šlo znovu otevřít Osvětim pro migranty a zavést tam plyn,“ napsal jeden. „Odrestaurovat a uvést do provozu, ideální pro migranty ze Sýrie a okolí,“ navrhl jiný pod fotografiemi budov z někdejší nacistické továrny na smrt, které jsou poprvé v historii muzea vzniklého v jejích prostorách opravovány. „Takové reakce mě pobuřují, i jako občana,“ řekl polský generální prokurátor Andrzej Seremet, který sám v 80. letech emigroval do Spojených států.
V pondělí nenávistné diskuzní příspěvky začne vyšetřovat prokuratura ve Varšavě. Bude zjišťovat, zda se jejich autoři nedopustili trestného činu vyzývání k rasisticky či nábožensky motivované nenávisti, nebo zda veřejně neponižují lidi jiných národností. Za to hrozí až dva, respektive tři roky vězení. Wyborcza.pl připomíná, že boj s autory nenávistných komentářů na internetu je jednou z priorit Andrzeje Seremeta ve funkci generálního prokurátora. Zaměřil se už na rasisty z kruhů fotbalových hooligans či na lidi, kteří psali na internetových fórech antisemitské komentáře.

(čtk)