Omezení týkající se zahalování obličeje na veřejnosti platí v různém rozsahu například ve Francii, Belgii, Bulharsku či Nizozemsku Ilustračí foto

Před pěti lety Francie schválila zákaz zahalování tváře

Před pěti lety, 14. září 2010, schválil francouzský parlament zákaz veřejného nošení oděvů zakrývající celý obličej. Norma, která začala platit na jaře následujícího roku, vzbudila nevoli části francouzských muslimů, neboť pod hrozbou pokuty znemožňuje ženám nosit závoj nikáb či burku.

Návrh zákona podala vláda premiéra Françoise Fillona s odůvodněním, že přispěje k odstranění diskriminace žen. Mnozí muslimové návrh odsoudili s tím, že poškozuje v očích veřejnosti celou muslimskou obec. Vrchní představitelé islámu ve Francii nicméně uznali, že úplné zahalení obličeje odráží extremistické pojetí islámu a není náboženskou povinností.

V červenci 2010 normu schválila dolní komora francouzského parlamentu a počátkem září i Senát. Účinnosti zákon nabyl 11. dubna 2011, a ještě týž den uložila francouzská policie za jeho porušení první pokutu. Ta dosahuje výše až 150 eur a doprovázet ji může i povinnost absolvovat kurz občanské výchovy. Mnohem přísnější tresty zákon ukládá osobám, jež ženy k zahalování nutí.

Kontroverzním zákonem se v říjnu 2010 zabývala nejvyšší právní autorita ve Francii, Státní rada. Ta shledala, že zákon odpovídá ústavě. Loni v létě norma obstála i před Evropským soudem pro lidská práva, který rozhodl, že neporušuje Evropskou úmluvu o lidských právech. Ve Francii žije asi pět milionů muslimů. Podle serveru BBC se ale zcela zahaluje jen asi 2000 žen.

(čtk)