Jaromír Jirsa Foto: archiv

Senát o volbě Jirsy mezi ústavní soudce rozhodne na konci září

Senát bude o nominaci místopředsedy Městského soudu v Praze Jaromíra Jirsy na ústavního soudce rozhodovat 23. září. Termín dnes oficiálně stanovil senátní organizační výbor. Dosavadní reakce senátorů na Jirsovu nominaci nebyly zcela jednoznačné. Jeho šance na zvolení budou jasnější po projednání kandidatury v senátních výborech příští týden.

„Jirsa je podle mého názoru vhodným kandidátem, který vzhledem ke svému profesnímu zaměření může být nepochybným přínosem pro soudcovský sbor Ústavního soudu, který odchodem Vlasty Formánkové bude oslaben o soudce obecné justice s rozsáhlou různorodou praxí,“ zdůvodnil svůj výběr v nominačním dopise prezident Miloš Zeman. Projednávání Jirsovy kandidatury na schůzi horní komory se hlava státu nezúčastní, sdělila ČTK senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Jirsa se během své dosavadní praxe věnoval civilnímu soudnictví, věnuje se také průmyslovému právu a je i předsedou odvolacího senátu pražského městského soudu. V letech 2002 až 2008 byl prezidentem Soudcovské unie, nyní je jejím čestným prezidentem. Kromě publikační činnosti se podílí na vzdělávání vyšších soudních úředníků a justičních čekatelů, je hlavním autorem učebnice k novému občanskému zákoníku.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) již dříve označil Jirsu za zkušeného soudce, který šance na přijetí určitě má. Důležité ale podle něj budou informace, které senátoři o Jirsovi dostanou. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera uvedl, že s Jirsovou nominací problém nemá.

Jirsa během své soudcovské kariéry rozhodoval mimo jiné o žalobě ČSSD na někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho kvůli jeho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Zpráva se dostala na veřejnost krátce před sněmovními volbami v roce 2006 a objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Podle ČSSD je zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Jirsa žalobu na Kubiceho zamítl, z následného projednávání byl ale vyloučen kvůli námitce ČSSD na jeho podjatost. ČSSD nakonec žalobu stáhla.
Kromě mezinárodních smluv a evropských tisků mají senátoři projednat mimo jiné zprávu o výkonu dohledu ČNB nad finančním trhem v roce 2014 nebo zprávu o vývoji EU v roce 2014, kterou představí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

(čtk)