Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp Foto: MSp

Novela občanského zákoníku má bránit zneužití svěřenských fondů

Vládní novela občanského zákoníku by měla zabránit zneužití svěřeneckých fondů k praní špinavých peněz. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl předkladatel návrhu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

Pelikán považuje za nejdůležitější změnu zavedení veřejné evidence svěřeneckých fondů. Nyní by se svěřenecké fondy měly registrovat na finančním úřadě. „Víme, že se jich registruje nepoměrně méně, než kolik jich je podle notářů zakládáno,“ uvedl ministr. „Domýšlíme si, že ty, které to nedělají, chtějí nějakým způsobem zneužít tuhle formu,“ dodal. Ministr uvedl, že díky veřejné evidenci nebude možné fondy zneužít k ukrývání majetku.

„Svěřenské fondy se již na finančním úřadě pro daňové účely registrují,“ vysvětlila Kristýna Labohá z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti. Předmětem schválených změn nového občanského zákoníku a dalších zákonů je zavedení evidence svěřenských fondů, kterou by měly vést rejstříkové soudy. Volba zavedení evidence svěřenských fondů v podobě obdobné veřejným rejstříkům vyplynula ze zhodnocení stávajícího právního stavu a porovnání dalších variant řešení. Obě úpravy budou napříště existovat vedle sebe.

Konkrétněji lze říci, že evidenci svěřenských fondů bude upravovat zákon č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob. Přestože svěřenské fondy nejsou osobou, bylo zvoleno řešení právně zakotvit evidenci těchto entit v rejstříkovém zákoně. Tento zákon poskytuje infrastrukturu pro vedení evidence svěřenských fondů v podobě osvědčené procedury rejstříkového řízení a existující soustavy rejstříkových soudů, které mají dlouhodobou zkušenost s vedením registrů blízkých navrhované evidenci svěřenských fondů. Navrhované řešení je proto z hlediska ekonomické náročnosti šetrné. Je rovněž legislativně příznivější, když umožňuje v řadě případů aplikaci ustanovení, která upravují veřejné rejstříky obecně.

Dalším významným bodem novely je podle Pelikána prodloužení lhůty pro posouzení svéprávnosti ze tří na pět let. „Hodně to pomůže našim soudům a znalcům, kteří to nestíhali v této době,“ poznamenal Pelikán.

Ministr doplnil, že novela dále stanovuje maximální kauci nájemného ze šesti měsíců na tři. Ulehčuje také zplnomocnění k některým jednáním. Nově v některých případech postačí plná moc s úředně ověřeným podpisem namísto doposud vyžadované plné moci ve formě veřejné listiny. Vyjasňuje také pravidla pro provádění patologicko-anatomických pitev.

Návrh dále opět povoluje, aby si lidé nad 15 let, kteří dosud neskončili povinnou školní docházku, mohli sjednat práci. Také obnovuje předkupní právo pro spoluvlastníky nemovitostí. Podle nynější úpravy se totiž do spoluvlastněného domku či bytu může nastěhovat cizí člověk, aniž to ostatní spoluvlastníci mohou ovlivnit.

Ministerstvo spravedlnosti původně plánovalo výrazně rozsáhlejší novelizaci občanského zákoníku. Narazilo však na odpor odborné veřejnosti. Kritizovalo ji například kolegium při Ústavu státu a práva nebo Česká advokátní komora. Návrh ministerstva se proto zabýval pouze úpravou těch oblastí, kde se v praxi ukázaly problémy.

(čtk, epa)