Podle Němečkova návrhu by se nesměly v restauraci kouřit ani elektronické cigarety Ilustrační foto

Anketa: Poslanci kritizují podobu antikuřáckého zákona

Návrh „antikuřáckého zákona“, který přinesl do parlamentu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), čelí vzrůstající kritice poslanců. Vyplývá to z ankety, kterou učinila Česká justice mezi zákonodárci o návrhu zákona O ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek. Zákon nyní míří do prvního čtení v Poslanecké sněmovně.

Největší porozumění mají poslanci pro zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních. Naopak odpůrci převažují u zákazu podávání piva a kouření na festivalech. Poslanci také nejsou většinou srozuměni s házením elektronických cigaret do jednoho pytle s klasickými tabákovými výrobky.
Převážná většina těch, kteří odpověděli na anketní otázky, nepodporuje zákaz elektronických cigaret v restauracích. Nejednoznačně vyznívají reakce na zavedení možnosti vyhlašovat nekuřácké zóny na otevřených prostranstvích pro města a obce. Z reakcí zákonodárců vyplývá, že jim není zcela jasná praktická proveditelnost a vymahatelnost takovýchto ustanovení v navrženém zákoně. Návrh zákona by měl být projednán na nadcházející schůzi sněmovny, tedy příští týden.

Úplný zákaz kouření v restauracích naráží u koaličních i opozičních poslanců

Plošný zákaz kouření v restauračních zařízeních naráží na nesouhlas i u koaličních poslanců. „Současné zákony jsou více než dostatečné. 70% restaurací a 85% hotelů jsou již nekuřácké.“ sdělil České justici poslanec zdravotnického výboru za ČSSD Jiří Koskuba. Odmítavě k zákazu kouření v restauracích se staví i další poslanci ČSSD Milan Urban a Antonín Seďa.  Adolf Beznoska (ODS) podporuje rozdělení restaurací na kuřácké a nekuřácké.
Proti úplnému zákazu kouření v restauracích se vyslovil také předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Poslanec Martin Lank (Úsvit) zdůrazňuje, že „majitelé by si měli sami určit, jaký typ restaurace chtějí provozovat, personál se může rozhodnout, kde chce dělat, a zákazníci si mohou vybrat, zda chtějí do kuřáckého nebo nekuřáckého podniku“. Lank argumentuje tím, že zákaz má smysl pouze ve vnitřních prostorách, kam člověk musí a nemá na výběr.

Ministr zdravotnictví Němeček (ČSSD) se však může při prosazování vládního návrhu zákona opřít také o část opozičních poslanců. Zákaz kouření v restauracích podporuje například komunistická poslankyně Soňa Marková (KSČM). „Jsem dlouhodobě pro zákaz kouření v restauracích z důvodu ochrany veřejného zdraví především mladých lidí a dětí“ říká Marková. Pro zákaz je „naprosto jednoznačně a nekompromisně“ také poslanec Jiří Štětina z Úsvitu. Najdou se však i takoví, kteří nepatří ani mezi přesvědčené odpůrce nebo příznivce zákazu kouření. „Svůj názor si ještě stále pod tíhou různých argumentů dotvářím“ odpověděl na anketní otázky člen zdravotnického výboru a lékař Milan Brázdil (ANO).

Elektronické cigarety nejsou tabákový výrobek

Většina poslanců, kteří odpověděli na anketní otázky, nechce zakazovat kouření elektronických cigaret v restauracích. V září na toto téma proběhl v Poslanecké sněmovně seminář pod záštitou poslance Igora Nykla (ANO). „Dnes existují čtyři generace elektronických cigaret a důležité je, že výrobky, které přicházejí na trh, se prakticky vůbec nepodobají cigaretám a jejich název tedy není ideální – spíše by mělo jít systémy k inhalaci nikotinu bez spalování. Neprodukují kouř, zápach, tisíce chemikálií v kouři a dokonce ani toxický odpad ve formě nedopalku a oharek, který je příčinou asi sedmi procent požárů. Riziko pasivního kouření je prakticky blízké nule,“ uvedla na semináři s názvem „Regulace elektronických cigaret: riziko nebo příležitost?“ docentka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze s tím, že nedávná souhrnná britská studie přichází s tím, že e-cigarety jsou o 95 procent méně nebezpečné než klasické cigarety.

Už několik desítek odborných prací přitom v současnosti dokazuje, že e-cigarety skutečně při odvykání fungují. V Británii tak je jedna značka registrována jako lék a také hrazena. Podle britské studie z loňského roku pak e-cigarety užívají většinou lidé společně s cigaretami, o zhruba polovinu méně je těch, kdo díky nim s klasickým tabákem skončili. Jen naprosté minimum lidí kouří elektronické cigarety, aniž by někdy užívalo tabák.

Na zákazu používání elektronických cigaret v restauracích netrvá ani místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09-STAN), přestože podporuje zákaz kouření klasických cigaret v pohostinství. Za naprostou absurditu považuje poslanec Martin Lank (Úsvit) vysoké finanční postihy restauratérů za užívání elektronických cigaret hosty v restauračních zařízeních. Elektronickou cigaretu může jednoznačně rozpoznat pouze laboratorní chemický rozbor. „Má to stejnou logiku, jako by měl majitel autopůjčovny platit vysoké pokuty, když někdo z jeho zákazníků poruší dopravní předpisy“ říká Lank. Nabízí ještě jeden analogický příklad, kdy by měl být zavřen provozovatel kina, za to, že si v něm někdo z diváků pirátsky nahrává film.

Nekuřácké zóny u obecního rybníka budí rozpaky

Nejasnosti panují i v tom, jakým způsobem si ministerstvo zdravotnictví představuje výkon pravomocí obcí vyhlašovat nekuřácké zóny na všech veřejných prostranstvích. Vyhláškou by pak obce mohly zakazovat kouření na náměstí, na parkovišti před supermarketem nebo u obecního rybníka. „Pro mne je tato část návrhu nepřijatelná a pokud by předloha v této podobě prošla, zůstává na ministerstvu, jak se s případnými překážkami proveditelnosti v praxi vypořádá“ řekla České justici poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Otázky panují také nad vymahatelností takového zákazu.

(red)