Bitva o zákaz kouření na festivalech a e-cigarety míří do sněmovny

Hned několik klíčových zákonů projedná na své schůzi tento týden Poslanecká sněmovna. V úvodním kole by se měli poslanci věnovat například protikuřáckým návrhům zákonů, které by mimo jiné zakázaly kouření v restauracích. Podle zjištění České justice ale není jisté, zda se tyto důležité body kvůli nabitému programu nakonec na schůzi vůbec zařadí.

Sněmovna má nyní na programu jednak stručnější předlohu poslanců ANO, která má pouze zakázat kouření v restauracích, druhak podstatně tvrdší vládní návrh zákona z dílny ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Prvně zmiňovaný návrh poslanci v čele s předkladatelem Radkem Vondráčkem (ČSSD) již na podzim minulého roku ve sněmovně pozastavili, což sociální demokracie zdůvodňovala tím, že čeká na Němečkův návrh. Vondráčkův návrh je stručnější a týká se jen kouření, ne dalších povinností pro provozovatele restaurací.

Klíčový je ovšem zákon „O ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku, alkoholu a návykových látek“, který má v souladu s jeho původním záměrem zavést úplný zákaz kouření v restauracích, na koncertech či tanečních zábavách. Důvodem je ochrana nejen návštěvníků – nekuřáků, ale také zaměstnanců provozoven před důsledky pasivního kouření, zdůraznil Němeček. Ten je přesvědčen o tom, že hlavní cíle zákona získají dostatečnou podporu i v Parlamentu. „V tomto jsme hodně zaostali za zbytkem civilizované Evropy. V okamžiku, kdy toto opatření bude schváleno, tak se pouze dostaneme do hlavního proudu evropských zemí, co se týče ochrany před kouřením,“ řekl ministr. Němeček má představu, že by měl zákon vstoupit v platnost již od ledna 2016. Podle informací České justice se ale teprve na schůzích poslaneckých klubů před plenárním zasedáním rozhodne, zda projednávání protikuřáckého zákona dostane vůbec prostor. Na nabité schůzi totiž má proběhnout například druhé čtení zákona o Elektronické evidenci tržeb, který je pro kabinet prioritou a u jehož projednávání chystá opozice masivní blokace sněmovny formou obstrukcí.

Pokud by sněmovna na této schůzi protikuřácký zákon v prvním čtení neprojednala, je prakticky nemožné, aby začal platit příští rok. Standartní lhůta mezi prvním a druhým čtením zákona je 60 dní. Kromě zákonných lhůt mezi jednotlivými čteními ve sněmovně musí norma ještě projít Senátem a být podepsána prezidentem.

Reakce poslanců na samotný návrh zákona jsou v tuto chvíli velmi různorodé. Některým zákonodárcům se nelíbí tvrdost vládního zákona, který chce například i zakázat v restauracích kouření tzv. elektronických cigaret. Za porušení zákazu kouření ve veřejných prostorách by kuřákům podle ministerského návrhu protikuřáckého zákona měla hrozit pokuta 5000 korun. Provozovatelé restaurací by zaplatili až 50.000 korun.

Nejvíce se zákazu kouření obávají hospodští v menších obcích a na vesnicích.  Kromě obav o zavírání podniků se také obce obávají části zákona, která obcím povoluje vymezit „protikuřácké zóny“. Pokud by totiž zůstala novela zákona v nezměněné podobě, přibudou tím obcím vedle nových pravomocí i povinnosti. Nastolený zákaz bude muset vymáhat obecní policie a s kuřáky, kteří si zapálí na náměstí, na ulici před hospodou nebo u obecního rybníka, pokud je obec zahrne do nekuřácké zóny, bude vedeno přestupkové řízení
S podnikatelskými svazy, městy a obcemi se ve věcné kritice zákona výrazně shodovala i některá důležitá ministerstva. V průběhu vypořádaní připomínek však podlehla politickým argumentům ministerstva zdravotnictví a řadu věcných výhrad vzdala.

Sporný je také navrhovaný zákaz kouření takzvaných elektronických cigaret. Na ty bez obsahu nikotinu se regulace vztahovat nemá, na ty s nikotinem ano. Poznat rozdíl přitom není možné bez chemického rozboru.

Podle předsedy zdravotnického výboru Poslanecké sněmovny Rostislava Vyzuly (ANO) je potřeba v zájmu ochrany zdraví občanů postupovat proti kuřákům  co nejtvrději. „Pokud jde o zákaz kouření na zahrádkách, na festivalech nebo zákaz elektronických cigaret, tak já osobně jsem zastánce co nejtvrdšího zákazu kouření tabáku. Je to edukativní vůči lidem. Je to opatření, aby se snížil počet nemocí s tím spojených. Já vím, že nevymýtíme kouření, lidé budou kouřit někde jinde, ale to signál, že to kouření je opravdu škodlivé. Já jsem onkolog a vidím to denně, co to způsobuje,“ reagoval Vyzula na dotaz České justice. „Člověk má sice právo si ničit zdraví, ale v případě kouření jde i o ničení zdraví svému okolí,“ připomněl škodlivost pasivního kouření poslanec a rovněž člen výboru pro zdravotnictví Jaroslav Krákora z ČSSD podle nejž je  zákon evropským trendem.

Poslanci si ale připravují návrhy, které by měly ze zákazu vyjmout festivaly nebo e-cigarety. Změkčení žádá například TOP09. „Určitě se dotkneme jednorázových akcí, jako jsou festivaly. Ona je totiž vůbec otázka, jestli takové plošné zákazy budou kontrolovatelné a vynutitelné,“ říká právní expert strany Martin Plíšek. „Jsem pro zákaz kouření v restauracích. Co považuji ale až za pitomost, je zákaz kouření na festivalech, na větších akcích zejména ve venkovních prostorách, to je prostě hloupost. Budu hájit tento mantinel,“ vyjádřil se už dříve místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík, který je jinak pro razantní zákaz kouření v restauracích.

Kromě zdravotnického výboru bude po prvním čtení klíčové projednávání v hospodářském výboru. Tam už taková jednota jako ve zdravotnickém výboru nepanuje. „Už je to půl roku, co nekouřím, přesto budu hlasovat proti. Preferuji svobodu rozhodnutí. Hostinský ať se rozhodne, jestli bude restaurace nekuřácká, nebo naopak. A případný host si podle svého může vybrat, kam půjde,“ myslí si místopředseda  výboru Milan Urban z ČSSD.

Jednota ve způsobu hlasování tedy zatím v klubech nepanuje. V šiku zvedne ruku proti pouze ODS. Na drobnější ústupky je prý Němečkův resort připraven. Klíčové tak budou pozměňovací návrhy po prvním čtení.

(epa)