Holčička na demonstraci na pražském Náměstí Míru Foto: Irena Válová

Demonstrace v Praze: Tvrdá kritika Merkelové a profesionální zásah policie

Hned ke dvěma přestupkům proti právu shromažďovacímu a ke dvěma profesionálním policejním zásahům došlo při shromáždění v Praze na Náměstí Míru na státní svátek 28. října. Jeden se týkal účastníka demonstrace proti islamizaci a nekontrolované přistěhovalecké politice, druhý asi čtyřiceti mladistvých, kteří ohlášenou akci naopak narušovali vykřikováním.

Videa z obou zásahů začala ihned kolovat na internetu, avšak ke škodě všech bez vysvětlení souvislostí a potvrzení oprávněnosti zásahu. V prvním případě policie lustrovala účastníka demonstrace, který se v davu pohyboval se státní vlajkou a v černé hazuce s obličejem zakrytým černým hadrem. Na sobě měl nápis, že toto bude oficiální evropský oděv. Policie muže z davu vyvedla a donutila ho sejmout černý hadr, kterým měl zakrytý obličej.

Muž, kterého policie oprávněně lustrovala kvůli zakryté tváři
Muž, kterého policie oprávněně lustrovala kvůli zakryté tváři

Přes nadávky přítomných tak policie učinila zcela v souladu se shromažďovacím zákonem, jehož §7 stále říká, že „účastníci shromáždění nesmějí mít obličej zakrytý způsobem ztěžujícím nebo znemožňujícím jejich identifikaci“. Dotyčný si sundal hadr z obličeje a dále se akce účastnil. Svolavatel však měl přítomné na toto ustanovení zákona upozornit, neboť je za průběh akce ze zákona spoluodpovědný.

Zapeklitější situace nastala, kdy na Náměstí Míru asi půl hodiny po začátku shromáždění dorazila skupina mladistvých s vysokoškolským učitelem Martinem Putnou. Přinesli si nápisy „Lásku, vole“ a vykřikovali heslo „strach a panika, nacistická taktika“. Jakkoli je podivné, že si děti nerezervovaly svoje vlastní náměstí a rozhodly se parazitovat na jiné demonstraci, účastníci shromáždění je ignorovali do chvíle, než začali křičet, sedat si na zem a skandovat tak, že někteří neslyšeli řečníky. „Strach a paniku, nacistickou taktiku“ nepřestaly křičet ani při české státní hymně.

V tu chvíli svolavatel podle svých slov požádal telefonicky Magistrát hl. města Prahy o zrušení nepovolené akce, ovšem jak poté všem sdělil, bez ohlasu. Poté nastoupila policie, a to opět v souladu se shromažďovacím zákonem, který říká, že „nepodaří-li se svolavateli při narušení pokojného průběhu shromáždění zjednat nápravu, požádá bez zbytečného odkladu o potřebnou pomoc úřad nebo příslušný útvar Policie České republiky a vlastními prostředky vyzve účastníky k obnovení pokojného průběhu shromáždění“. Svolavatel měl zajištěnou podle zákona pořádkovou službu, která s policií spolupracovala.

Celkový pohled na demonstranty z 28. října
Celkový pohled na demonstranty z 28. října

Policejní těžkooděnci skupinu asi čtyřiceti děvčat a chlapců pomalu, ale stále vytlačovali z Náměstí Míru, poté se policisté přeskupili a vytvořili kordon tak, aby stále odděloval účastníky ohlášené a povolené akce od dětí a ty kordonem vyváděli směrem náměstí I. P. Pavlova. Během této akce někteří účastníci shromáždění vyzývali ostatní, aby děti ignorovali. Policisté vyzývali přítomné novináře, aby odešli, protože jakmile se objevil novinář, děti přidaly na hlasitosti, zatímco jiní účastníci se domlouvali, že si to s narušiteli vyřídí po skončení akce. Proto je policie vedla až k další stanici metra. Po celou dobu šlo ze strany policie o koordinovaný a profesionální zásah.

Chceme zpátky Evropu, Merkelová ohrožuje suverenitu Německa

Bez pochyb nejzajímavější byli na akci s jinak nikterak mimořádným průběhem hosté z Německa. Se standardní zdravicí vystoupil na Náměstí Míru sám zakladatel německého hnutí PEGIDA Lutz Bachmann. Obsahově lepší však byla jeho kolegyně Tatjana Festerling, která v projevu označila Merkelovou za osobu nebezpečnou pro Německo a celou Evropu, když Merkelová a spolu s vládou odmítá ustoupit od politiky nekontrolovaného přistěhovalectví a politiky Německa s otevřenými hranicemi, kvůli které země už ztratila kontrolu nad osobami na svém území. „Merkelová tím ohrožuje suverenitu Německa,“ uvedla Tatjana Festerling, podle které německá vláda přijímá směšná rozhodnutí, ale také narušuje a ohrožuje suverenitu svých sousedů.

Zakladatel německého hnutí PEGIDA Lutz Bachmann
Zakladatel německého hnutí PEGIDA Lutz Bachmann

„Nepotřebujeme kvóty. Vymáhání kvót ze strany německé vlády je narušováním a ohrožením suverenity ostatních členských zemí Evropské unie,“ řekla Festerling s tím, že většina Němců s takovou politikou nesouhlasí, ale nikdo na jejich názor nedbá.
„Němců se nikdo neptal, zda se chtějí stát islámským nebo smíšeným národem,“ uvedla s tím, že lidé s proti přistěhovaleckými názory jsou v Německu vytlačováni a debata není připuštěna, zatímco Němci jsou ve skutečnosti pro Evropu založenou na partnerství států, přátelství národů a vzájemném respektu a tuto Evropu je třeba chtít zpátky. Do doby, než se cokoli změní, musí Češi, Slováci, Poláci, Maďaři a další země chránit německé hranice, popsala realitu.

V jednom Tatjana Festerling neměla pravdu a týká se to německého tisku: Názor, že Německo kvůli politice Merkelové ztrácí své postavení a stalo se arogantní zemí, která chce, aby se její partneři v Evropě vypořádali s následky politiky, za kterou je zodpovědná výhradně Merkelová, publikoval ve veřejnoprávním německém médiu Deutsche Welle komentátor Christoph Hasselbach pod názvem „Merkelová je součást problému“.

Text a foto: Irena Válová