Detenční zařízení Bělá-Jezová Foto: Správa uprchlických zařízení

ESLP: Česko má přemístit z Bělé-Jezové afghánskou rodinu. Ministerstvo ji vyhostí

Česko by mělo do středeční půlnoci přemístit afghánskou rodinu s nezletilými dětmi z Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku do jiného zařízení. České úřady k tomu vyzval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku kvůli podmínkám v zařízení. Ministerstvo vnitra reagovalo, že rodinu vyhostí.

Podle ministerstva vnitra nejde o reakci na rozhodnutí tohoto soudu. Pominuly důvody pro zajištění a rodina bude vyhoštěna.
Rodina je v Bělé pod Bezdězem od 1. září, návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Rodina má být podle ESLP přemístěna do jiného zařízení, které neporušuje článek 3 evropské úmluvy o ochraně lidských práv, tedy zákaz mučení, ponižujícího a nelidského zacházení nebo trestání. Soud zároveň vyzval českou vládu, aby mu do dvou týdnů dodala veškeré informace a dokumenty týkající se podmínek v uprchlickém centru v Bělé v době, kdy tam rodina byla umístěna. Soud zajímá především kapacita zařízení, počet umístěných osob, hygienické podmínky a životní podmínky pro děti.

„Soud potvrdil existenci nehumánních podmínek pro rodiny s dětmi v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, na které neziskové organizace včetně OPU dlouhodobě upozorňují. Doufáme, že toto rozhodnutí, i když předběžné povahy, bude mít zásadní vliv na změnu v systému umísťování dětí do detenčních zařízení,“ uvedla právnička OPU Tereza Bártová.

Rodina podle OPU přicestovala do Česka z afghánské provincie Kunduz, která je pod kontrolou Talibanu. Do Česka se dostala přes Maďarsko a její cílovou zemí bylo Německo. Zadržela je však česká cizinecká policie, v detenci je rodina za účelem správního vyhoštění do Afghánistánu. Jde o rodinu se třemi dětmi ve věku pět, šest a 16 let plus patnáctiletý bratr matky. Jeden ze synů má epilepsii a podle OPU se mu v zařízení v Bělé nedostává potřebné lékařské péče.

Životní podmínky běženců umístěných v zařízení ministerstva vnitra v Bělé-Jezové už dříve kritizovala řada lidí. Podle ombudsmanky Anny Šabatové tam lidé žijí hůře než čeští vězni. Rovněž český ministr spravedlnosti Robert Pelikán zařízení označil za „horší než vězení“.

ČR nedávno čelila kritice kvůli zacházení s uprchlíky například ze strany vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Ten obvinil Českou republiku ze systematického porušování práv uprchlíků, kteří do země dorazili od letošního srpna. Zajd Raad Husajn dal zároveň najevo znepokojení nad „xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků“ prezidenta Miloše Zemana.

Evropská komise proti rasizmu a netoleranci při Radě Evropy ve své poslední zprávě zase Zemana označila za otevřeného nositele protiislámských názorů.

(čtk, epa)