Justiční areál Na Míčánkách Foto: archiv

Po zamítnutém jmenování chtějí OS na Praze 4 předsedat dvě ženy

Do výběrového řízení na předsedkyni Obvodního soudu pro Prahu 4 se nově přihlásily dvě kandidátky. České justici to řekl předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Předchozí výběrové řízení bylo neúspěšné, protože ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) odmítl předsedkyní jmenovat Zdenku Němcovou.

Němcová se přihlásila do výběrového řízení na pozici předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 4. A řízení vyhrála. Pelikánovi ale vadilo, jak se chovala při osobním soudním sporu před 14 lety, kdy se jednalo o tom, komu bude do péče svěřen její nezletilý syn. „Lituji, ale o Vašich morálních kvalitách v žádném případě nesvědčí například chování jako účastnice řízení (…), kdy soud ne jednou konstatoval Váš naprosto destruktivní postoj, a kdy jste navíc jako právnička a soudkyně zneužívala znalostí práva k obstrukcím procesním a i k obstrukcím styku otce s nezletilým synem, což bylo vzhledem k Vaší profesi obzvláště nevhodné,“ napsal Pelikán soudkyni v dopise, který citovaly LN.

Výběrové řízení proto nyní probíhá znovu. „Přihlásily se dvě kandidátky, stávající místopředsedkyně Obvodního soudu Praha 4 Andrea Lomozová a stávající místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 8 Ilona Benešová,“ řekl České justici předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Lomozová je rovněž  členkou Republikové rady Soudcovské unie.
Výběrové komisi, která bude rozhodovat 11. listopadu, předsedá místopředseda Městkého soudu v Praze Viktor Sedlák. Tentýž den mimochodem proběhne výběrové řízení i na předsedu Obvodního soudu pro Prahu 2, odkud odešel Aleš Sabol do funkce místopředsedy pro správní úsek právě na Městský soud.

Libor Vávra chce po skončení výběrového řízení co nejdříve požádat Pelikána o jmenování nových předsedů. „Je otázka, jak dlouho to budou zaúřadovávat na ministerstvu. Já bych byl samozřejmě nejradši, kdyby jmenování proběhlo obratem,“ dodal Vávra.

Obvodní soud pro Prahu 4 je okresní soud se sídlem v hlavním městě Praze a s působností pro vymezenou část hlavního města. Soud se nachází v Justičním areálu Na Míčánkách.

(epa)