Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by se měl Chvojka zaměřit na sociální napětí a na výkup vepřína. Foto: Facebook

Sobotka: Spor o dohled nad Speciálem by neměl blokovat předložení zákona o státním zastupitelství

Zákon o státním zastupitelství předkládá ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) do vlády i přes to, že proti němu mají námitky jak zástupci justice a opozice, tak koalice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s takovým řešením souhlasí zejména z časových důvodů. „Blížíme se do druhé poloviny volebního období a na přijetí zákona už nezbývá moc času,“ řekl premiér České justici.

Snad nejvíce námitek v souvislosti se zákonem o státním zastupitelství se množí nad Speciálním státním zastupitelstvím, tzv. protikorupčním speciálem. „Jsem přesvědčen, že široce vedený spor o dohled nad tzv. protikorupčním speciálem by neměl blokovat předložení zákona do legislativní rady vlády a posléze vládou do Parlamentu,“ reagoval premiér na dotaz, zda s ministrem Pelikánem došel v otázce „Speciálu“ ke shodě.

Premiér se podle informací České justice sešel 10. září s právními experty ČSSD a řešil s nimi stávající podobu návrhu zákona. Schůzka evidentně neměla příliš hladký průběh. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier České justici krátce po setkání sdělil, že není jasné, kdy bude návrh zákona o státním zastupitelství předložen do vlády. „Stále nejsou vypořádány některé zásadní rozpory,“ dodal. Přesto Pelikán o pár dní později prohlásil, že zákon kabinetu předloží.

Poslanec Jan Chvojka zase vystupuje proti zákonu poměrně ostře. V ČT si postěžoval, že není jasné, kdo bude vykonávat dohled nad „Speciálem“. „Já s tím nesouhlasím, myslím si, že by měl nad každým takovým orgánem existovat dohled. Pan ministr má bohužel tendenci přehlížet ústavně právní výbor sněmovny,“ kritizoval Chvojka i to, že poslanci ústavně právního výboru od Pelikána k tvorbě normy nedostávají podklady.

Ministerstvo návrh představilo už na jaře, od té doby žádné zásadní změny nenastaly. Hlavní cíle zákona jsou podle rsortu tři: zkvalitnění boje s nejzávažnější ekonomickou kriminalitou a korupcí, posílení nezávislosti i odpovědnosti státních zástupců a zajištění transparentnosti soustavy státních zastupitelství.

(epa)