V loňském a letošním roce vstoupilo do Evropské unie na statisíce uprchlíků Ilustrační foto

Země Evropské unie mohou uvěznit vracející se vyhoštěné osoby

Země Evropské unie mohou uvěznit osoby, které znovu vstoupily na jejich území poté, co byly předtím vyhoštěny. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU. Rozsudku bude podle agentury Reuters patrně věnována velká pozornost na celém kontinentu vzhledem k tomu, jak se snaží vyrovnat se současnou migrační krizí.

Evropský soud tak rozhodl v případu albánského státního příslušníka, který byl vyhoštěn z Itálie v roce 2012, ale který se pak do země opět vrátil navzdory tříletému zákazu vstupu.

Soud v Lucemburku uznal, že italský zákon ukládající rok až čtyři roky vězení za takovýto trestný čin, je v souladu s právem EU. Jen v letošním roce vstoupilo do Evropské unie více než půl milionu uprchlíků. Někteří z nich, kteří například prchají před syrskou občanskou válkou, mají právo žádat o azyl. Jiní, zejména ze západního Balkánu, jsou ale obecně považováni za ekonomické migranty, kteří se musí vrátit domů.

Vláda v Bavorsku, kam značná část migrantů přichází, pracuje podle Herrmanna na opatřeních, jež by ulevila náporu na německou hranici. Uvažuje například o zřízení tranzitních zón, aby úředníci mohli uprchlíky odmítat hned na hranici například tehdy, pokud přicházejí z bezpečné země nebo pokud se jich podle unijních pravidel má ujmout jiný členský stát EU.
Příliv běženců do Německa zesílil začátkem tohoto měsíce poté, co německá kancléřka Angela Merkelová otevřela hranice pro uprchlíky, kteří před tím uvízli v Maďarsku.

(čtk)