Jeden ze symbolů útoků v Paříži

Francie už znemožnila na hranici vstup do země tisícovce lidí

Od dočasného obnovení kontrol osob na hranicích Francie v polovině měsíce byl zakázán vstup do země téměř tisícovce lidí. Oznámil to dnes francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Hraniční kontroly Paříž zavedla v rámci posílení bezpečnosti připravované klimatické konference a s cílem minimalizovat riziko terorismu.

Osoby, kterým nebyl umožněn vstup do Francie, mohly představovat hrozbu pro veřejný pořádek a bezpečnost v zemi, vysvětlil ministr novinářům při návštěvě jednoho přechodu na hranici s Německem. Dodal, že pro hraniční kontroly úřady mobilizovaly na 15.000 policistů, četníků a celníků, hlavně na severní hranici.

Francie obnovila dočasně hraniční kontroly 13. listopadu kvůli zajištění bezpečnosti konference, jak to Paříži umožňuje v takových mimořádných případech schengenská dohoda o volném pohybu osob v EU. Několik hodin poté islamisté provedli v Paříži nejhorší atentáty v dějinách země a vláda vyhlásila v zemi výjimečný stav. Rozhodla také, že hraniční kontroly potrvají, dokud bude platit teroristická hrozba.

(čtk)