Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Foto: Olomoucký kraj

Hejtman Rozbořil: Policejní odposlechy potvrzují moji nevinu

Policejní odposlechy podle olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který čelí obvinění v korupční kauze, potvrzují jeho nevinu. Rozbořil dnes uvedl, že se už s odposlechy seznámil. O hejtmanově stížnosti proti obvinění z podplácení státní zastupitelství zatím nerozhodlo.

V olomoucké korupční kauze jsou obviněni čtyři lidé včetně Rozbořila a vysoce postavených olomouckých policistů Karla Kadlece a Radka Petrůje. Jako jediný z nich je Rozbořil stíhán na svobodě. Tři další muži jsou ve vazbě.

„Konečně jsem slyšel odposlechy. Potvrdily to, co říkám od začátku. Na mém prohlášení, že jsem nevinen, se nic nezměnilo,“ sdělil dnes bez dalších podrobností Rozbořil. Obvinění hejtmana kriminalisté podle serveru Neovlivní.cz opřeli o odposlechy. Podle nich prý Rozbořil v olomoucké restauraci nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu. Hejtman ale od začátku tvrdí, že žádný úplatek nikomu nenabízel. Podle něj jde o nedorozumění.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zahájili zásah 13. října. Kromě hejtmana a dvou policistů byl obviněn také vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Rozbořila krátce po jeho obvinění vyzval k rezignaci na funkci hejtmana. K výzvě se přidalo vedení ČSSD. Hejtmana ale podpořila krajská ČSSD, takže ve funkci zůstal. Rozbořil tvrdí, že o jeho dalším setrvání na postu hejtmana může rozhodnout jen zastupitelstvo Olomouckého kraje. Zastupitelé se sejdou 18. prosince. Rozbořil chce do té doby jednat s členy sociální demokracie i koaličním partnerem, kterým je v Olomouckém kraji KSČM.

(čtk)