Počet majitelů zbrojních průkazů posledních pět let trvale klesal Foto: archiv

Nakládání se zbraněmi a municí bude mít přísnější pravidla

Zpřísnit pravidla pro nakládání s municí má novela zákona o zbraních, jejíž návrh dnes schválila Legislativní rada vlády. Novelu připravilo ministerstvo vnitra kvůli loňským výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku a také v souvislosti s letošní tragickou střelbou v Uherském Brodě, při níž střelec v restauraci zabil osm lidí a nakonec i sebe.

Novela má zlepšit systém prověřování a vymáhání požadavků na zdravotní způsobilost držitelů zbrojních průkazů. Podle ministerstva vnitra by měli mít lékaři zajištěný vstup do centrálního registru zbraní, aby věděli, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz. Kdyby zjistili, že jsou pochybnosti o zdravotní způsobilosti majitele zbrojního průkazu, měli by to povinně hlásit policii.

Novelou by se měla zkrátit délka platnosti zbrojního průkazu ze současných deseti zpět na pět let. Návrh má také rozšířit oprávnění policie v odůvodněných případech zadržet zbraň, střelivo nebo munici.

Navrhované změny mají rovněž vytvořit jednoznačný a přísný právní režim pro nakládání s municí civilními osobami či firmami. Předloha má zavést muniční licence pro firmy a muniční průkazy pro jejich zaměstnance. Kontrolu má vykonávat republiková policie ve spolupráci s Českým báňským úřadem.

Loni mělo v Česku zbrojní průkaz 292.283 lidí, z toho 62.286 ho potřebuje k výkonu povolání. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již dříve uvedl, že případné změny nemají šikanovat poctivé majitele zbrojních průkazů. Zbrojní licence podle údajů ministerstva vnitra mělo ke konci loňského roku v Česku 2116 držitelů, 21 z nich nakládalo z municí.

Legislativní rada se dnes zabývala ještě dalšími třemi předlohami, jejich projednávání ale podle Součka přerušila. Týkalo se to novel insolvenčního zákona, zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a zákona o uznávání odborné způsobilosti lékařů a farmaceutů.

(čtk)