Věra Nováková v čele iniciativy proti návratu Vesecké do Hradce Králové hovoří v ČT Reprofoto: ČT

Podnět proti Konvičkovi sepsala organizátorka petice proti Vesecké, státní zástupkyně Věra Nováková

Záznam o podezření, že se vysokoškolský učitel a vědec Martin Konvička z Bloku proti islámu dopustil trestných činů vyjadřováním o islámu a muslimech, sepsala už letos v únoru státní zástupkyně OSZ v Jablonci nad Nisou Věra Nováková. Uvedl to deník Aktuálně.cz. Státní zástupkyně Věra Nováková již dříve úspěšně zorganizovala například otevřený dopis a petici proti Renatě Vesecké.

Podle deníku Aktualně.cz na vyjadřování zakladatele Bloku proti islámu a skupiny Islám v ČR nechceme docenta Martina Konvičky upozornila letos v únoru jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. „Na základě poznatků získaných od svých přátel jsem sepsala záznam o podezření ze spáchání trestných činů, jichž se mohl dopustit Martin Konvička,“ řekla Aktuálně.cz.

Státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Jablonci nad Nisou Věra Nováková v roce 2010 zorganizovala mezi státními zástupci petici za to, aby se odvolaná nejvyšší státní zástupkyně nikdy nevrátila do své původní funkce vedoucí státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Její otevřený dopis určený tehdejšímu ministru Pospíšilovi podepsalo 178 státních zástupců, za které poté Věra Nováková veřejně vyjádřila názor na  situaci ve státním zastupitelství. Celkem je v ČR 1300 státních zástupců.

Petice k nahlédnutí zde.

Novotná proti Vesecké za Ištvana
Aktivita státní zástupkyně z Jablonce nad Nisou Věry Novákové byla reakcí na výrok Jiřího Pospíšila, že Renata Vesecká by se mohla vrátit do svého původního působiště v Hradci Králové. Podle státní zástupkyně Věry Novákové však Vesecká už tehdy ztratila respekt státních zástupců i veřejnosti odvoláním vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvana a dále kvůli výroku soudu o ovlivňování případu Čunek, který však té době nebyl pravomocný.

„Pokud dojde k jejímu avizovanému odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně, je podle našeho názoru nepřijatelné její následné jmenování do jakékoli vedoucí funkce v soustavě státního zastupitelství. Připomínáme, že již dvěma soudy bylo, byť nepravomocně, konstatováno, že se Renata Vesecká podílela na nezákonném ovlivnění nejméně tzv. ,kauzy´Čunek“. Bylo by možné uvést celou řadu kroků, jimiž Renata Vesecká ztratila respekt státních zástupců i veřejnosti (namátkou odvolání vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, jmenování asistentů na Nejvyšší státní zastupitelství), kriticky se k nim vyjadřovala mj. Unie státních zástupců, přičemž se důrazně ohrazujeme proti označení takového jednání za ,chyby´,“ uvedla státní zástupkyně Věra Nováková v říjnu 2010 v otevřeném dopisu ministrovi. Renata Vesecká se do Hradce Králové nikdy nevrátila.

Vyšetřování ve věci slovních projevů přírodovědce z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Martina Konvičky převzaly jihočeské orgány činné v trestním řízení a Martina Konvičku za výroky proti islámu a muslimům obvinily z podněcování nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod. Dozor nad trestním stíháním vykonává Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.
(ire)