Policie chce nakoupit 95 nových vozidel Ilustrační foto: PČR

Policie chce 67 nových aut za 33 milionů pro „sledku“

Vláda na svém pondělním jednání dostane na stůl informace k veřejné zakázce v režimu utajení. Podle informací České justice jde o nákup 67 vozidel pro útvary služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 33 200 000 korun bez daně.

Pořizované automobily jsou určeny pro plnění úkolů útvarů Služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR (SKPV) vyplývajících z použití Operativně pátracích prostředků ve smyslu § 158b zákona č. 141/1961, o trestním řízení.
„Při nerealizaci této veřejné zakázky by byla ohrožena akceschopnost útvarů SKPV Policie ČR, protože by nemohla vykonávat své zákonné povinnosti,“ upozorňuje policie vládu na důležitost nákupu nových vozidel. Kýžený nákup by pak měl proběhnout do 18. prosince tohoto roku. Předpokládaná cena zakázky byla stanovna na více než 33 milionů korun bez daně na základě průzkumu trhu a předchozích nákupů.

Podle informací pro vládu chce předkladatel využít výjimky v Zákoně o veřejných zakázkách (ZVZ) a použil jednací režim bez uveřejnění podle § 18 ZVZ. „Důvodem použití výjimky dle § 18 odst. 1 písm. a) zákona je, že uveřejněním zadávacích podmínek veřejné zakázky by došlo k vyzrazení utajovaných informací, tj. informací o předmětu veřejné zakázky,“ odůvodňuje postup předkladatel, tedy Policejní prezidium prostřednictvím bezpečnostního odboru Ministerstva vnitra.

Národní bezpečností úřad (NBÚ) se pak podle informací České justice vyjádřil, že nemá vůči takovému postupu námitky. „V rámci této veřejné zakázky budou vyzváni dodavatelé, kteří budou splňovat podmínky pro přístup k utajované informaci ve stupni utajení Vyhrazené a zároveň budou mít v nabídce požadované typy vozidel. Dodavatelé tedy budou specifikováni, z důvodu aktuální nabídky vozidel, až v průběhu zadávacího řízení,“ píše se v materiálech pro kabinet.

(epa)