Uprchlíci se registrovali na ostrově Leros

Už dva atentátníci z pátku 13. listopadu byli registrovaní jako uprchlíci v Řecku

Už dva ze tří atentátníků se dostali do Paříže jako uprchlíci přes Řecko. V pátek to potvrdil v prohlášení pařížský prokurátor. Dvěma ze tří pařížských vrahů, kteří na sobě nechali explodovat bombu na sportovním stadionu v pátek 13. listopadu, byly odebrány v Řecku otisky prstů shodně 3. října 2015.

V pátek večer o tom informovala agentura Reuters, které tento týden osoba ze zpravodajské služby a policejní zdroj potvrdily, že syrský sebevražedný atentátník, který byl podle otisků prstů ztotožněn s osobou registrovanou v Řecku jako uprchlík, mohl mít na cestě Balkánem komplice.

Jejich cestu Balkánem zmapovalo tento týden jedenáct novinářů agentury Reuters, přičemž svědkové si pamatovali, že z ostrova Leros, kam uprchlík atentátník připlul z Turecka, si kupovali lístky na trajekt společně dva Syřané téhož jména.

O tom, jak novináři hledali stopu obou uprchlíků atentátníků i o definitivním ztotožnění Syřana, u jehož těla ležel pas, Česká justice již informovala.

Až dosud většina politiků a úředníků tvrdila, že že teroristé a atentátníci nepoužívají cesty a tábory přistěhovalců a žadatelů o azyl, neboť je pro ně snazší a pohodlnější létat letadly.

(ire)