Atentátník registrovaný jako uprchlík nebyl na cestě sám, mohl mít komplice

Syrský atentátník z Paříže, který se do Francie dostal jako uprchlík balkánskou cestou, mohl mít s sebou komplice. Uvedly to pro agenturu Reusters zdroje z policie a zpravodajské služby. Už v pondělí došlo ke ztotožnění, podle kterého je uprchlík registrovaný v Řecku 3. října a terorista ze 13. listopadu stejná osoba. Do Francie se mohl dostat snadno kvůli vyvolanému migračnímu chaosu.

Otisky prstů jednoho z pařížských atentátníků se definitivně shodují s otisky osoby registrované v říjnu v Řecku, uvedl už v pondělí pařížský prokurátor. Sebevražedný atentátník Ahmad Al Mohammad ze stadionu Stade de France, jehož pas byl nalezen u těla, se narodil v roce 1990 v syrském Idlibu a do Evropy se dostal přes Řecko. Dne 3. října 2015 se na ostrově Leros registroval jako válečný uprchlík a do Francie přišel balkánskou cestou přes Srbsko.

Nyní podle agentury Reuters zpravodajské služby přidávají další informace. Například že sebevražedný atentátník se mohl do Paříže dostat mnohem snáze, než by se očekávalo, protože davy žadatelů o azyl byly rychle vpouštěny přes národní hranice za kulminace migrační krize, aby se zabránilo vytvoření zúženého hrdla poté, co Maďarsko zavřelo hranice, aby znemožnilo vstup podezřelým militantním osobám. Z vyjádření služby rovněž plyne, že uprchlík-atentátník nemusel cestovat sám.

Podle policejních zdrojů je skutečná identita uprchlíka pro vyšetřování klíčová. Vyšetřovatelé berou v úvahu, že pas je pravý, ale mohl být ukraden nebo koupen od jiného uprchlíka, který už cestu do Evropy vykonal. Pas byl registrován spolu s dalšími 198 uprchlíky, kteří přijeli z Turecka na lodi, na ostrov Leros 3. října, upřesnili vyšetřovatelé.

Řecké úřady už v neděli sdělily, že nebylo jasné, zda Ahmad Al Mohammad cestoval s někým dalším kromě lidí na lodi. Avšak zdroj ze zpravodajské služby Makedonie, kterou atentátník jako uprchlík také prošel, hovořil exkluzivně pro Reuters o masivním vyšetřování na balkánské cestě kvůli dvěma teroristům a naznačil, že Al Mohammad měl společníky v době, kdy si kupoval lístek na trajekt do řeckého vnitrozemí.

Jedenáct novinářů mapovalo cestu Al Mohammada

Cestovní agent z Lerosu uvedl, že 4. října vydal dva lístky za 51,50 euro, každý pro muže na trajekt z nedalekého ostrova Kalymnos, který je dosažitelný místní dopravou. Majitel cestovní agentury Kastis Dimitris Kastis si pamatuje, že prodával Al Mohammedovi lístek a že s ním byl další muž. „Neudělal ani neřekl nic, co by přitáhlo moji pozornost,“ řekl Reuters s tím, že oba muži platili v hotovosti. Podle něho měl další muž stejné příjmení. Řecká média ho nazývají M.

Al Mohammed byl na ostrově Leros registrován podle pravidel Evropské unie včetně záznamu otisku prstů do databáze Eurodac. Protože jeho pas vypadal autenticky a neměl policejní záznam, dostal povolení k pobytu v Řecku na šest měsíců. Kopii povolení k pobytu v řečtině poskytl novinářům ministr pro přistěhovalectví Yannis Mouzalas. Píše se v něm, že nositel nemá opustit Korint bez upozornění policie. Za několik dní odešel Al Mohammad do Chorvatska.

Zdroje zpravodajské služby v Makedonii uvedly, že Al Mohammad cestoval se společníky dva dny po odjezdu z Pirea. Společně se registrovali v uprchlickém táboře u tabákového pole v srbském městě Preševo, ale srbské úřady komplice nezmínily.

Al Mohammed odjel do Chorvatska vlakem nebo autobusem a registroval se 8. října 2015 v uprchlickém táboře Opatavac. Chorvatská policie uvedla, že během 24 hodin odjel do Maďarska, ale Budapešť nemá žádný záznam o jeho vstupu z Chorvatska, protože v té době byla tato hranice obléhána každý den tisíci migranty.

Otisky prstů migrantů není s čím porovnávat

Další pravděpodobnou stanicí bylo Rakousko. Na začátku října byli migranti posíláni vlaky se zamčenými dveřmi do Hegyeshalomu na rakouské hranici a do vlaků byli nacpáni bez kontroly dokumentů. Že prošel Al Mohammed Rakouskem však označil za spekulaci mluvčí ministerstva vnitra Karl-Heinz Grundboeck.

V úterý řekl maďarský vládní mluvčí reportérům Reuters, že Budapešť nemá informace, zda Mohammed cestoval Maďarskem. V té době Maďarsko migranty neregistrovalo, protože už je registrovalo už Chorvatsko.

Na výtky k bezpečnosti a hanebné praxi, co se týče registrací, odpovídají úřady, že proud migrantů je takový, že je takřka nemožné věci uhlídat: „Bereme otisky prstů, ale jak je máme kontrolovat? S jakou databází je máme porovnat? Pokud nemám o osobě informaci od Interpolu, může jít.. Může to být i oholený Usáma bin Ládin,“ řekl reportérům Reuters vyšší úřadník bezpečnostních sil ze Srbska.

Autorovi článku Reuters Tomothy Heritageovi k materiálu přispěli Renee Maltezou a Sylvia Aloisi v Athénách, Matt Robinson v Bělehradu, Ivana Sekularac v Srbsku, Marton Dunai v Budapešti, Igor Ilic v Záhřebu, Kole Casule ve Skopje, Francois Murphy ve Vídni, John Irish v Paříži a Mark Hosenball v New Yorku.

Až dosud někteří politici i úředníci tvrdili, že teroristé a atentátníci nepoužívají cesty a tábory přistěhovalců a žadatelů o azyl, neboť je pro ně snazší a pohodlnější létat letadly.

(ire)