Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová Foto: Facebook

V povinných údajích o tendrech připadá chyba na každou zakázku

V povinně zveřejňovaných údajích o veřejných zakázkách připadá v průměru chyba na každý tendr. Vyplývá to z analýzy sdružení EconLab při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy.

V takzvaných profilech zadavatele, které měly zvýšit transparentnost zakázek, chybí ceny a dodavatelé nebo jsou špatně uvedena evidenční čísla zakázek. Rekordmany v počtu chyb jsou podle EconLabu Česká pošta, Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) a město Brno.

Profil zadavatele je elektronický nástroj, který slouží k uveřejňování dokumentů souvisejících s veřejnými zakázkami. EconLab s pomocí softwaru prošel všechny profily a porovnal a ověřil uvedené údaje. „Provést stejnou kontrolu pro všechny profily ručně by jednomu člověku trvalo asi deset let. Kdo někdy zkoušel pracovat s profily zadavatele, dobře ví, o čem mluvím,“ sdělil spoluautor analýzy Jiří Skuhrovec. Průzkum odhalil půl milionu chyb, tedy v průměru jedna chyba na zakázku.

U třetiny zakázek chybějí podle sdružení ceny a u třetiny dodavatelé. Polovinu tendrů z Věstníku veřejných zakázek nelze dohledat podle evidenčního čísla. „Za kontrolu profilů odpovídá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který však sám chyby nekontroluje a nesankcionuje. Není proto divu, že zadavatelé chyby neřeší – a velmi často o nich pravděpodobně ani neví,“ uvedl Skuhrovec.

ÚOHS ale podle mluvčího Martina Švandy pečlivě posuzuje každý podnět k těmto deliktům. „V průběhu letošního roku tvořila správní řízení tohoto druhu téměř 20 procent všech správních řízení v oblasti veřejných zakázek. Uloženy již byly pokuty v celkové výši 1,337.000 korun,“ sdělil. „Situace je paradoxní, neboť před několika málo měsíci se objevila kritika ze strany médií a některých politiků, podle nichž jsou tyto delikty zcela bagatelní a úřad mrhá veřejnými prostředky, když se jimi zabývá. Nyní je zde naopak kritika, že se jimi nezabýváme dostatečně,“ doplnil.

„Drtivá většina zjištěných chyb je přímým porušením vyhlášky. Proto jsme se rozhodli podat hromadný podnět na ÚOHS a vyzvat k řešení problému i ministryni (pro místní rozvoj Karlu) Šlechtovou. Nečekáme revoluci, ale rádi bychom na rozsáhlý problém upozornili. Mimo jiné i proto, že podobně nefunkční režim kontroly nyní navrhuje Senát pro připravovaný registr smluv,“ sdělil Martin Kameník ze sdružení Oživení.

Chyby jsou i na profilu ministerstva pro místní rozvoj. U jedné zakázky zadané ministerstvem jsou například dva ze tří uchazečů o jednu zakázku označeni jako „imaginární“. Výsledky analýzy zveřejnil EconLab se sesterskou firmou Datlab na webu, kde si mohou úřady chyby vyhledat. „Věříme, že s jeho pomocí si rozumné úřady dají profily do pořádku. Námi zjištěné chyby jsou takové přátelské pošťouchnutí. Až je konstatuje auditor bude mít zadavatel problémy,“ doplnil Skuhrovec.

(čtk)