Detenční zařízení Bělá-Jezová Foto: Správa uprchlických zařízení

Vnitro chce sjednotit právní pomoc v detenčních zařízeních

Ministerstvo vnitra se dnes dohodlo se Správou uprchlických zařízení (SUZ) a s Českou advokátní komorou na sjednocení pravidel pro poskytování právní pomoci v detenčních zařízeních pro cizince. Správa právníkům a zájemcům o jejich rady nabídne místnosti s kancelářským vybavením a dohodne se s poskytovateli pomoci na konkrétních termínech, v nichž budou za klienty dojíždět.

Novinářům to řekli první náměstek ministerstva Jiří Nováček a ředitel SUZ Miloslav Koudelný. „Termíny zveřejníme na informačních tabulích v nejrůznějších jazykových mutacích. Klienti se budou moci obrátit na naše pracovníky, ti je budou vepisovat do seznamů, které předáme v den poskytování pomoci nevládním organizacím. Zajistíme také doprovody klientů do místností, kde bude poradenství poskytováno,“ popsal Koudelný.

Podle Nováčka nalezli účastníci dnešní schůzky organizační i technické standardy pro sjednocení postupů ve všech třech zařízeních pro zajištění cizinců. Výsledky jednání zašle ministerstvo ombudsmance Anně Šabatové, která podmínky v zařízeních kritizovala.

Šabatová po kontrole v táboře v Bělé-Jezové mimo jiné uvedla, že tam děti uprchlíků „žijí hůř než čeští vězni“. Nemají prý teplé oblečení a obuv, hygienické podmínky jsou nedostatečné, uprchlíci spí na matracích na podlaze v tělocvičně, v noci je budí policie. Situaci dlouhodobě kritizují také české nevládní organizace, ČR za přístup k uprchlíkům pokáral i Vysoký komisař OSN pro lidská práva.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) trvá na tom, že podmínky uprchlíků v Česku odpovídají standardu 21. století. Ve čtvrtek ukáže zařízení v Bělé-Jezové velvyslancům evropských zemí. Minulý týden se proti kritice tamního zařízení ohradili politici z opoziční ODS a v otevřeném dopise i zaměstnankyně.

Zařízení pro zajištění cizinců fungují v Bělé-Jezové (700 lůžek), Drahonicích (240 lůžek) a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku (420 lůžek). Další rezervní areál vznikne v Balkové v Plzeňském kraji. V současné době přebývá v objektech 371 cizinců.

V detenčních zařízeních pobývají cizinci, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění, tedy lidé, kteří se pobytem na území ČR dostali do rozporu s českými zákony. Nejčastěji pocházejí z Afghánistánu, Iráku, Pákistánu, Bangladéše a Ukrajiny.

Vnější ostrahu areálů zajišťuje policie a v Drahonicích Vězeňská služba, vnitřní ostrahu má na starosti soukromá bezpečnostní agentura. SUZ na svém webu uvádí, že cizinci mají s výjimkou nočního klidu „relativně volný pohyb, mohou využívat sportoviště, kulturní místnost nebo setkání s duchovním“.

Počet cizinců v detenčních zařízeních k 3.11.:

Muži 298
Ženy 26
Děti 47
Celkem 371

Zdroj: Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra

(čtk)