Od zemí zařazených do bezvízového programu budou na základě návrhu zákona Spojené státy požadovat podrobnější sdílení informací o potenciálních teroristických hrozbách

Americká sněmovna schválila zpřísnění bezvízového styku s USA

Lidé cestující do Spojených států, kteří v posledních pěti letech navštívili některou z rizikových zemí, budou nově potřebovat víza, ačkoli dosud jim stačil elektronický pas. Počítá s tím návrh zákona schválený v úterý americkou Sněmovnou reprezentantů, o němž ještě bude hlasovat Senát. V současné době je v americkém programu bezvízového styku 38 převážně evropských zemí včetně Česka.

Návrh přijatý jasnou většinou hlasů poměrem 407 ku 19 vznikl v reakci na listopadové teroristické útoky v Paříži. Norma počítá s tím, že lidé, kteří od začátku války v Sýrii v březnu 2011 navštívili Sýrii, Irák, Írán či Súdán, kde existuje riziko kontaktu s některou z teroristických organizací, budou muset před cestou do USA požádat o americké vízum.

Od zemí zařazených do bezvízového programu budou na základě návrhu zákona Spojené státy požadovat podrobnější sdílení informací o potenciálních teroristických hrozbách. Pokud některá země odmítne spolupracovat, bude jí hrozit vyškrtnutí z programu.

„Tato norma pomůže zacelit mezery v bezpečnosti a zvýší naši schopnost zastavit nebezpečné jedince ještě předtím, než vstoupí na naši půdu,“ řekl podle agentury Reuters republikánský předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul.

O změnách v bezvízovém styku začali američtí politici mluvit v polovině listopadu, kdy Sněmovna reprezentantů v reakci na pařížské útoky schválila zpřísnění kontrol přijímaných syrských uprchlíků. Značná část politiků obou stran však zastává názor, že větší nebezpečí teroristického útoku na území Spojených států představuje nedokonale kontrolovaný bezvízový program než uprchlíci, jejichž bezpečnostní prověřování již v současnosti trvá až dva roky. Schválení v obou komorách i podpisu prezidenta Baracka Obamy se tak podle komentátorů dočká pouze „vízový“ návrh, ačkoli Senát připravil jeho vlastní verzi a není jisté, který z textů bude mít v horní komoře větší podporu.

Opatření ve sněmovnou přijatém návrhu mají zajistit, aby se na americké území nedostal žádný extremismem ovlivněný občan především západoevropských států jako Francie či Belgie, kde radikálové z organizace Islámský stát (IS) rekrutují své členy a pak je posílají zpět na Západ. „Existuje více než 5000 lidí, kteří mají pasy západních zemí (zahrnutých do) tohoto programu a kteří byli v posledních pěti letech v Iráku nebo Sýrii,“ prohlásil šéf republikánské většiny ve sněmovně Kevin McCarthy.

Schválený text počítá rovněž s tím, že každý cizinec chystající se bez víza do USA bude prověřován, zda není v databázích Interpolu. Bude také potřebovat elektronický pas s čipem a biometrickými údaji.

Někteří z odpůrců návrhu argumentovali tím, že většina bojovníků IS proniká do Sýrie ilegálně přes turecké hranice a nemají proto v pase uvedeno, že byli v rizikové zemi.

(čtk)