Miliardář Donald Trump proslul kontroverzními názory Foto: Wikipedia

Trumpův zákaz vstupu muslimům je proti zákonu, tvrdí právníci

Záplavu otázek a odmítavých reakcí vyvolalo v USA pondělní prohlášení lídra republikánských předvolebních průzkumů Donalda Trumpa, který vyzval k uzavření Spojených států pro muslimy. Zatímco podle právníků je jeho plán v rozporu s mezinárodními zákony a smlouvami podepsanými USA, političtí analytici v nápadu vidí snahu prezentovat se v roli silného lídra.

Jeho republikánští konkurenti odsoudili nápad jako nejabsurdnější v řadě kontroverzních prohlášení na adresu vyznavačů islámu.

Trump v reakci na krveprolití v Kalifornii, kde minulou středu pár inspirovaný radikálním islámem postřílel 14 lidí, vyzval během setkání s voliči k zákazu vpouštění všech muslimů včetně turistů na území USA.

„To by bylo nejen porušení mezinárodního práva na základě totální otevřené diskriminace vůči jednomu náboženství. Spojené státy by se tím staly faktickým vyvrhelem mezi národy,“ řekl listu The Washington Post expert na ústavní právo z Univerzity George Washingtona Jonathan Turley.

Zatímco podle některých jeho kolegů jde návrh proti ústavnímu principu svobody vyznání, jiní podotýkají, že by Washington porušil řadu mezinárodních smluv. Historicky nejbližší paralelou Trumpovy výzvy je prý zákon z roku 1882, který tehdy na deset let znemožnil vstup na americké území Číňanům.

Podle expertů oslovených portálem Politico však Trumpovi nejde o přímé uplatnění návrhu, nýbrž se snaží zaujmout pozici silného lídra bojujícího proti terorismu, po kterém po nedávných útocích v Paříži a San Bernardinu značná část republikánských voličů touží. Zároveň se prý silovými prohlášeními Trump snaží co nejvýrazněji vymezit proti prezidentovi Baracku Obamovi. „Politická síla spočívá v kontrastu. A pokud existuje v politice dojem, že se příliš nedaří, voliči mají sklon chtít pravý opak. Trumpova kampaň a osobnost je v naprostém kontrastu k Baracku Obamovi,“ řekl expert na politickou komunikaci Bruce Haynes. Obamův boj proti mezinárodnímu terorismu vnímá rostoucí část americké společnosti jako neúspěšný.

Trump podle nejnovějšího průzkumu stanice CNN zvýšil svůj náskok na pronásledovatele téměř ke 20 procentním bodům, k čemuž podle analytiků přispívá rostoucí obava Američanů z terorismu.

Mezi Trumpovy další kontroverzní návrhy patří požadavek na monitorování dění v mešitách či zrušení některých z nich.

Jeho konkurenti se vůči poslednímu nápadu populistického miliardáře začali ostře vymezovat. „Jeho ‚politické‘ návrhy nejsou seriózní,“ napsal na twitteru bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Guvernér New Jersey Chris Christie prohlásil, že Trump má „směšný pohled“ na svět a neví, o čem mluví. Úspěch Trumpovy kampaně však podle mnohých stále více ukazuje, že republikánští voliči touží nejen po silné ruce, ale i po nepolitické osobnosti v čele státu.

Otázkou je, zda to v případě jeho triumfu v primárkách bude stačit na očekávanou demokratickou soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou, kterou by podle expertů mohl porazit spíše méně vyhraněný republikán. Podle posledních průzkumů by v přímém souboji přesvědčila více Američanů bývalá první dáma.

(čtk)