Europoslanci souhlasí s jednotnými standardy pro spravedlivý soud

Europoslanci dnes v prvním čtení přijali směrnici o posílení presumpce neviny a dalších práv, která jsou důležitá pro nestranný a spravedlivý proces.

Vyjednávání o konečné podobě nyní bude pokračovat na úrovni členských států. Zmíněné výsady jsou v různém rozsahu součástí právních řádů jednotlivých zemí, nově jsou ale určeny závazné společné standardy. Směrnici její tvůrci považují za významný krok ke vzniku jednotného evropského justičního prostoru.

Směrnice se zabývá především nezpochybnitelností zásady presumpce neviny a práva být přítomen u svého soudního procesu. Cílem opatření je ochrana podezřelých a obviněných osob před jejich předčasným prohlášením za vinné. Takovýto verdikt náleží výhradně soudům.

Francouzská europoslankyně Nathalie Griesbecková, která byla zpravodajkou návrhu v europarlamentu, ve vysvětlujícím prohlášení uvedla, že zásadu presumpce neviny často porušují sdělovací prostředky. Tomu budou muset členské státy zabránit.

„Nařízení posílí práva podezřelých a obviněných osob v Evropské unii, neboť budou stanoveny minimální standardy základních práv na spravedlivý proces,“ prohlásil už loni v listopadu lucemburský ministr spravedlnosti Félix Braz. V té době Lucembursko předsedalo Evropské unii, od ledna se této funkce ujalo Nizozemsko.

Základními prvkem presumpce neviny, jak směrnice uvádí, je nejen právo účastnit se svého procesu, ale také právo nevypovídat, neobviňovat sám sebe a nespolupracovat. Dokument dále označuje jako nepřípustné ty důkazy, které byly shromážděny v rozporu se stanovenými standardy či získány donucovacími prostředky.

(čtk)