V současné době je podle sdělení EK 95 % všech exekucí zahajováno jako vícečetné, z cca 6,5 mil. exekucí zahájených od r. 2001 jich dosud cca 4,5 mil. běží Foto: archiv

Exekutor již nemůže policistům zabavit celý výsluhový příspěvek

Pokud se policisté, hasiči nebo vojáci ocitnou po odchodu do civilu ve finanční tísni, exekutor jim už nesmí odebírat celý výsluhový příspěvek, jenž jim vyplácí stát. Může z něj pouze strhávat peníze tak, aby dlužníkovi zbylo 6178 korun na živobytí. Dnes to řekla ombudsmanka Anna Šabatová, která si u ministerstva vnitra ověřila, že výsluhy nejsou neplatičům odebírány zcela.

Pokud se voják, hasič nebo policista po odchodu do civilu dostal do finanční tísně a jeho majetek mu zabavil exekutor, přišel tento bývalý státní zaměstnanec také o celý výsluhový příspěvek a na živobytí mu nezbyly žádné peníze.

Bývalí vojáci, hasiči nebo policisté dostávají od státu výsluhy, takže když přijdou o práci, nemají nárok na běžnou podporu v nezaměstnanosti.

Ombudsmanka dlouhodobě upozorňovala na to, že výsluha může být pro některé bývalé členy bezpečnostních sborů jediným příjmem. Neplatiče s výsluhou, kteří se potýkají s exekutory, evidují ministerstva vnitra a obrany. Nyní dohlížejí na to, aby při exekucích nebyly odebírány celé výsluhové příspěvky.

Výši výsluhového příspěvku pro pracovníky bezpečnostních sborů stanovuje zákon o služebním poměru. Cílem vyplácení příspěvku je přilákat do řad policistů, hasičů a vojáků více zájemců o tuto práci.

Po odpracování 15 let u některého z bezpečnostních sborů v republice mají jejich zaměstnanci nárok na výsluhu. Jde o pětinu jejich průměrného měsíčního příjmu. Tato částka se s dalšími počty odpracovaných let u policie, hasičů nebo armády dále zvedá a může činit až polovinu průměrného měsíčního příjmu.

Po odchodu do civilu po 15 odpracovaných letech začíná výše výsluhového příspěvku u služebně nejníže zařazených členů bezpečnostních sborů na částce kolem 4000 až 5000 korun měsíčně. U lidí s dlouhou praxí, kteří měli dobře placené zaměstnání v bezpečnostních složkách, se ale tato částka může pohybovat až v desítkách tisíc korun za měsíc.

(čtk)