Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Foto: Olomoucký kraj

Akce Vidkun: Obviněný Kyselý byl propuštěn, policisté jej budou následovat

Podnikatel Ivan Kyselý obviněný v údajné olomoucké korupční kauze Vidkun byl propuštěn z vazby. Rozhodnutí dnes vydali žalobci, uplynula totiž tříměsíční lhůta jeho koluzní vazby. Řekl to státní zástupce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Zbývající obvinění, vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, kteří jsou ve vazbě navíc i kvůli hrozbě z pokračování v trestné činnosti, by jej měli následovat v nejbližší době.

Kyselý byl dosud ve vazbě kvůli obavě z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků či maření vyšetřování. Tříměsíční lhůta pro tento důvod vazby uplynula. „Vydali jsme proto rozhodnutí o propuštění z vazby. Co se týče ostatních, ve vazbě zůstávají, mají totiž i jiný vazební důvod. Oba podali návrh na kauci. První nabídl půl milionu korun, druhý 100.000 korun,“ uvedl žalobce Šereda. Vzhledem k tomu, že o jejich návrhu podle informací ČTK rozhodli žalobci, bylo jejich návrhu vyhověno.

Rozhodnutí žalobců dnes potvrdil také obhájce Petrůje Tomáš Vymazal. „Dnes jsme obdrželi od vrchního státního zastupitelství rozhodnutí, že skončila lhůta pro koluzní vazbu a že přijali kauci ve výši 100.000 korun, kterou jsme nabídli. Klient bude propuštěn zřejmě během čtvrtka. Peněžitá záruka byla vyžadována ze strany vrchního státního zastupitelství, přistoupili jsme na to, abychom propuštění urychlili,“ řekl Vymazal. Petrůj je dosud umístěn v olomoucké vazební věznici, Kadlec je od poloviny října v ostravské vazební věznici.

I přes propuštění obviněných z vazby však dokazování v kauze s názvem Vidkun podle státního zástupce Petra Šeredy dosud ukončeno nebylo. „Dosud jsme výslech svědků neukončili. Snažili jsme se během tříměsíční lhůty zvládnout co nejvíce výslechů, ještě další svědkové však zbývají. Dokazování ještě zdaleka není u konce,“ doplnil žalobce. S výslechy začali naplno žalobci na začátku listopadu loňského roku. K výslechu byli pozváni mimo jiné policisté i současní či bývalí místní politici. Šlo o lidi, jejichž jména zazněla v odposleších zachycených mezi obviněnými.

Vlivný podnikatel Kyselý byl obviněn z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby, šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. V kauze je navíc obviněn i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení. Jako jediný je stíhán na svobodě.

Všichni čtyři si podali proti svému obvinění stížnost. Pozornost k ní upíná hlavně hejtman Rozbořil, který i přes nátlak stranických špiček odmítl na svůj post rezignovat. ČSSD však místo něho musela najít nového lídra pro kandidátku do krajských voleb. V pondělí strana oznámila, že je místo Rozbořila povede krajský šéf Jiří Zemánek. Nejvyšší státní zastupitelství by o stížnostech  mělo rozhodnout v nejbližších dnech.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky. V případu jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňovaly jejich úspěšné vyšetření.

(čtk)