Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podal včera ve své věci námitku podjatosti. Foto: archiv

Ondrášek: Zaměstnanci, které odvolal Dohnal, chystají žalobu na Vězeňskou službu

Do kolotoče soudních sporů se zřejmě dostanou další zástupci Vězeňské služby. „Druhý“ generální ředitel Vězeňské služby (VS) Pavel Ondrášek České justici řekl, že zaměstnanci narychlo odvolaní generálním ředitelem Petrem Dohnalem chystají na Vězeňskou službu žalobu.

Petr Dohnal hned po svém návratu do funkce odvolal z funkcí několik svých vysoce postavených spolupracovníků. Ve funkci například skončil náměstek pro logistiku, IT a zdravotnictví Miroslav Honzík, ředitelka odboru investic, centrálních nákupů a EU fondů Žaneta Vika a Dohnal také zrušil pověření pro řízení personálního odboru Evě Chalupné. Z funkce také sesadil náměstka pro bezpečnost Milana Brendla a další.

Podle Pavla Ondráška budou „čistky“ v nejbližší době pokračovat. „Osobně s tím nesouhlasím, považuji tyto zaměstnance za odborníky. Nevím, co k takovým rychlým personálním krokům pana Dohnala vede. Považuju to za destabilizující prvek, který je spíše nějakými osobními pohnutkami a považuji tato rozhodnutí za právně vadná,“ řekl Ondrášek České justici v obsáhlém rozhovoru, který vyjde již zítra.

Podle Ondráška se odvolaní zaměstnanci hodlají bránit soudně. „Mám informace, že tito zaměstnanci, kteří ukončili svoje působení na generálním ředitelství pouze na základě rozhodnutí pana Dohnala, již žaloby připravují,“ dodal Ondrášek.

Generálního ředitele Petra Dohnala situace neznepokojuje. „Je to jejich občanské právo podat žalobu. Do této doby jsem odvolal pouze dva funkcionáře vězeňské služby,“ řekl ředitel VS.

Situace ve vedení resortu je čím dál více napjatá. Zatímco Ondrášek si se svým advokátem Michalem Pokorným stojí za tím, že ve vedení VS panuje dvojvládí, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) o tom nechce ani slyšet. Tento přístup ale Ondrášek odmítá akceptovat a trvá na vzájemné dohodě. Ondrášek zdůrazňuje, že je právně stále generálním ředitelem VS a tudíž je za Dohnalova rozhodnutí spoluodpovědný. Pokud s ministrem nedospěje k dohodě, hodlá se i on bránit soudní cestou.

Petra Dohnala odvolala v dubnu 2014 z místa šéfa Vězeňské služby někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), a to pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Na jeho místo nastoupil Pavel Ondrášek. Městský soud v Praze ale v prosinci rozhodl, že Dohnalovo odvolání bylo nezákonné.

Eva Paseková