Bývalý generální ředitel VS Pavel Ondrášek Foto: Vězenská služba

Ondrášek zatím žalobu nepodal, s ministrem se chce dohodnout

Generál Pavel Ondrášek zatím nepodal žalobu kvůli svému odstavení z čela Vězeňské služby. S ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) se chce dohodnout, jeho cílem prý není setrvávat ve funkci za každou cenu. Řekl to dnes České justici po setkání se svým advokátem.

„Dnešního dne se uskutečnila schůzka generálního ředitele Vězeňské služby ČR Pavla Ondráška s jeho právním zástupcem Michalem Pokorným, která bezprostředně reagovala na písemnost doručenou před koncem minulého roku o tzv. překážkách v práci na straně VS ČR,“ informoval Ondráškův mluvčí Robert Káčer.

Pelikánovi nyní bude od Ondráška doručeno vysvětlení, proč je názor prezentovaný ministerstvem nesprávný, a že je tak dle Ondráška a jeho advokáta povinností resortu umožnit oběma generálním ředitelům vykonávat funkci souběžně. „Ústní sdělení ministra z 23. 12. 2015 o tom, že návrh na řešení situace nemá a že věc pro něho začíná a končí řízením o přezkumu jmenování do funkce, neodpovídá podle názoru řady pozorovatelů jeho postavení ministra a politika. Problém, byť se jeví jako právní, je současně problémem politickým. Současný fakt dvojvládí na VS ČR je zapříčiněn ministrem Robertem Pelikánem, neboť potvrdil odvolání generála Dohnala z funkce. Logicky by tak měl usilovat o řešení situace, kterou vytvořil. Pokud by totiž pan ministr rozhodnutí nepotvrdil, dnešní problém by neexistoval,“ dodal Káčer. Ondráškův advokát už dříve České justici řekl, že od Pelikána očekávají, že Ondráškovi nabídne adekvátní náhradu funkce generálního ředitele VS, respektive mu nabídne uplatnění na úrovni jeho hodnosti brigádního generála.

„Rád bych zdůraznil, že mým cílem není za každou cenu setrvávat ve funkci, musím ale trvat na respektování zákona a na zajištění právních jistot v úkonech činěných generálním ředitelstvím VS ČR. To je mou povinností jako generálního ředitele,“ řekl po jednání s právníkem Ondrášek.

Staronového generálního ředitele VS Petra Dohnala odvolala v dubnu 2014 z místa šéfa Vězeňské služby někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), a to pro ztrátu důvěry a kvůli údajným problémům v hospodaření. Na jeho místo přišel Ondrášek. Dohnal pak bezprostředně po svém opětovném nástupu provedl personální změny, které postihly některé z Ondráškových nejbližších spolupracovníků. Ondrášek k tomu sdělil, že veškeré Dohnalovy současné kroky pokládá za nezákonné, protože je neschválil.

(epa)