Poslanci budou řešit chybějících 300 milionů na provoz Vězeňské služby

Vězeňská služba (VS) nevstoupila do roku 2016 zrovna ideálně. Nejenže odcházející generální ředitel Pavel Ondrášek zřejmě chystá žalobu na Ministerstvo spravedlnosti kvůli tomu, že nesmí na své pracoviště, ale VS v rozpočtu stále chybí 300 milionů korun na provozní náklady.

Podle mluvčího VS s Ministerstvem spravedlnosti stále není jasné, jak neuspokojivou situaci vyřešit. „Vězeňská služba ČR s ministerstvem spravedlnosti dlouhodobě jedná o vykrytí provozních potřeb VS ČR na rok 2016. Diskuse o způsobu a formě řešení tohoto provozního nedostatku stále probíhají,“ sdělil České justici Robert Blanda. Ministerstvo spravedlnosti na otázky ohledně rozpočtu VS ani přes urgence nereagovalo.

Jednání teď bude muset převzít staronový ředitel Petr Dohnal. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zaslal mezi svátky Ondráškovi dopis ve kterém mu sdělil, že z důvodu překážek na straně zaměstnance se již nemůže dostavit na generální ředitelství VS. Ondrášek má totiž v práci dovolenou do 5. ledna a poté měl nastoupit do práce, protože další dovolenou si odmítl vzít. „V dopise je uvedeno, že tím důvodem je rozhodnutí Městského soudu v Praze, což ale není tak úplně pravda,“ upozorňuje Ondráškův advokát Michal Pokorný s tím, že žaloba je až posledním řešením situace. Bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal u Městského soudu v prosinci vyhrál soudní spor o své odvolání a vrátil se do vedení. Pavel Ondrášek České justici neodpověděl na to, kdy by chtěl žalobu na ministerstvo případně podat. Ondrášek stále trvá na tom, že nyní jsou v čele VS dva ředitelé.

V této situaci stále trvá stav, kdy v návrhu rozpočtu MSp, v kapitole „Nezohledněné požadavky uplatněné MSp“, se uvádí, že na navýšení platů příslušníků a občanských zaměstnanců VS bude chybět přes 187 mil. Kč a na provozní výdaje 120 mil. Kč. To je dohromady bezmála polovina částky, kterou se pro resort nepodařilo ministrovi Robertovi Pelikánovi (ANO) vyjednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a vládou. „Mrzí mě, že si pan ministr Pelikán nebyl schopen vyjednat více peněz pro svůj resort u ministra financí Babiše. Tyto peníze samozřejmě budou chybět, Věřme tomu,  že si s tím pan ministr nějak poradí,“ komentoval to poslanec ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jan Chvojka (ČSSD).
Finance v praxi chybí například nákup potravin pro stravování vězněných osob a chovanců, výdaje na plynulý a nepřetržitý provoz věznic a vazebních věznic, a to jak výdaje provozně technické (nákup vody, paliv a energií), tak výdaje představující zajištění nepřetržité péče o vězněné osoby (oděvy, obuv, prádlo, léky a zdravotnický materiál, potřeby pro hygienickou péči, praní prádla, deratizace, odvoz odpadků, revize apod.).

Podle předsedy finančního podvýboru Martina Plíška budou poslanci „díru“ v rozpočtu řešit během ledna. Podle něj je nutné se zaměřit i na další nedostatky, které rozpočet ministerstva má. „Určitě se o to budu zajímat při jednání finančního podvýboru k plnění rozpočtu, včetně chybějících výdajů pro příští rok, jako jsou také finanční zdroje na odškodnění za nesprávné rozhodnutí či nesprávný úřední postup státu. Financování vězeňství se budeme věnovat na jednom z následujících podvýborů,“ řekl Plíšek České justici.

(epa)