Za teroristickým spiknutím stálo podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna patrně radikální hnutí Islámský stát Foto: archiv

Útoky v Mnichově prý plánovali radikálové z Iráku a Sýrie

Policie v Mnichově krátce před silvestrovskou půlnocí varovala před bezprostředně hrozícím teroristickým útokem v bavorské metropoli. Úřady dostaly od spřátelených zpravodajských služeb několik hodin před půlnocí varování, že útok chystají radikálové z Iráku a Sýrie.

Atentát prý plánovalo radikální hnutí Islámský stát; až sedm lidí se prý chystalo k sebevražedné akci. Dnes brzy ráno policie uvolnila provoz na obou evakuovaných mnichovských nádražích, která se měla stát terčem.

„Máme konkrétní informace, které jasně ukazují na riziko teroristického útoku v Mnichově, zvláště na hlavní nádraží a na železniční stanici Pasing,“ uvedla policie ve čtvrtečním prohlášení. Dodala, že informace považuje za „vážné a věrohodné“.

Policie proto v noci hlavní nádraží i stanici Pasing na západním předměstí uzavřela a občanům vzkázala, aby se vyhnuli místům, kde je velká koncentrace lidí. Nový rok přesto podle agentury DPA přivítaly v ulicích Mnichova tisíce osob.

Za teroristickým spiknutím stálo podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna patrně radikální hnutí Islámský stát. Pět až sedm lidí se chystalo spáchat sebevražedný atentát, upřesnil dnes na společné tiskové konferenci mnichovský policejní šéf Hubertus Andrä. Tuto informaci mu prý předaly zahraniční tajné služby.

Andrä potvrdil, že Německo dostalo od spřátelených zpravodajských služeb několik hodin před půlnocí varování, že útok v Mnichově chystají radikálové z Iráku a Sýrie. Dostalo i jména některých podezřelých, ale úřady je nedokázaly dopadnout ani lokalizovat a nevědí, zda jsou vůbec na německém území, připustil Andrä na tiskové konferenci.

Policie zatím nezveřejnila další podrobnosti o možných pachatelích. „Zda ty osoby skutečně existují, nevíme,“ přiznal také policejní šéf. Aktuálně je podle něj bezpečnostní situace v Mnichově stejná, jako byla před silvestrovským varováním. Hrozba atentátu tak prý už není bezprostřední.

V ulicích bavorské metropole je ovšem nadále zesílena přítomnost policie. „Máme stále ve službě navíc zhruba 100 policistů,“ řekl Andrä. Ti podle něj hlídkují v centru města a na obou nádražích.

Andrä a německý ministr vnitra Thomas de Maizière dnes varování před terorismem obhajovali, i když podezření se dosud nekonkretizovalo. Andrä zdůraznil, že nešlo o planý poplach a nešlo jednat jinak. De Maizière řekl, že bavorské úřady konaly s podporou spolkové policie „obezřetně, uvážlivě a rozhodně“.

Úřady budou situaci podle ministra dál důkladně analyzovat a vyvozovat odpovídající opatření. „Situace v Evropě a také v Německu zůstává i v novém roce vážná. Bezpečnostní úřady nadále vycházejí z vysokého ohrožení mezinárodním terorismem,“ poznamenal de Maizière.

Vlaky i metro na mnichovském hlavním nádraží a také na stanici Pasing se rozjely po několika hodinách. Policisté tam podle agentury DPA provádějí namátkové kontroly. „Jsme šťastní, že se v noci nic nestalo. Vyšetřování pokračuje a my budeme nadále bdělí,“ uvedla mnichovská policie na twitteru.

(čtk)