Bývalý místopředseda KS v Brně Jan Kozák Reprofoto ČT

V kanceláři bývalého místopředsedy KS v Brně Jana Kozáka se našla štěnice

V kanceláři Krajského soudu v Brně se našlo odposlouchávací zařízení. Zatím není jisté, zda fungovalo, anebo již bylo neaktivní. Zřejmě zde bylo již delší dobu, protože se jednalo o starší typ.

České justici informaci potvrdil bývalý místopředseda KS v Brně Jan Kozák, který kancelář ještě před koncem loňského roku obýval a úřadoval v ní. „Ano, prostorové odposlechové zařízení se v mé bývalé kanceláři skutečně našlo,“ řekl soudce. Jak dále Kozák uvedl, štěnice byla umístěna za sedací soupravou. Objevena byla 6. ledna při malování kanceláře.

Kozák kancelář vyklidil den před Silvestrem, na konci září mu vypršel mandát místopředsedy soudu. „Odposlouchávací zařízení jsme předali Policii ČR a čekáme na její vyjádření,“ řekl dále. Není tedy zatím jasné, zda odposlech do Kozákovy bývalé kanceláře instalovala policie, BIS, nebo například privátní subjekt. Neví se ani to, zda zařízení bylo či nebylo aktivní. Kozák uvedl, že zvažuje podnět ke stálé poslanecké komisi pro kontrolu operativní techniky.

„Případným podnětem se budeme zabývat jako každým jiným,“ sdělil na dotaz České justice předseda „velkého ucha“ Daniel Korte (TOP 09). Poslanec doufá, že pokud byl odposlech instalován ze strany orgánů činných v trestním řízení, bylo vše v souladu se zákonem, protože odposlouchávání vysokého justičního funkcionáře je závažnou informací. Není totiž jasné, jak byly či nebyly využity informace, které se díky odposlechům podařilo zjistit, a které se případně netýkaly konkrétního trestního řízení.

Podle Kozáka totiž v kanceláři neprobíhaly pouze administrativní hovory týkající se funkce místopředsedy soudu, ale i projednávání konkrétních kauz, kdy do konaceláře za ním chodily jednat jednotlivé strany sporu, či insolvenční správci. Korte zároveň dodal, že komise má v této věci omezené pravomoci, protože může jít pouze do skončených spisů. „O výsledku bude v případě podání podnětu informován.“

O Kozákovi se se šuškalo jako o jednom z aktérů tzv. insolvenční mafie na jihu Moravy. Nikdy ale nečelil trestnímu stíhání. V roce 2011 na něj podal trestní oznámení dokonce tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ale bezúspěšně. Stejně tak neúspěšná byla kárná žaloba, kterou v témže roce Pospíšil na Kozáka podal u Nejvyššího správního soudu.

Dušan Šrámek