Dosavadní místopředseda KS Brno Jan Kozák končí ve funkci Reprofoto: ČT

KS Brno: Eva Krčmářová končí jako insolvenční soudkyně, Jan Kozák jako místopředseda soudu

Čtyři noví předsedové okresních soudů, 6 místopředsedů soudu krajského a významné personální změny – to ohlásil rok od nástupu do funkce předsedy Krajského soudu v Brně Milan Bořek. Krajský soud v Brně se nadále potýká dlouhodobě s vysokým počtem tzv. nedodělků v civilních věcech (50 tisíc věcí), z nichž většina připadá na Městský soud v Brně (20 tisíc).

Nově jmenovaní předsedové se ujali funkcí na okresních soudech ve Vyškově, Blansku, Brnu-venkov a v Břeclavi. V prvních třech případech šlo o bývalé místopředsedy, předsedou OS Břeclav se stal Přemysl Klas, aniž by předtím zastával vedoucí funkci. Zdejší soud se historicky potýká s vysokým počtem (3 tisíce) nedodělků v civilní agendě a aktuálně řeší problémy s nárůstem zadržených občanů cizích států, kteří bez příslušných dokladů vstupují ilegálně na území ČR.

Změny nastaly i na samotném Krajském soudu v Brně. Zde k 1. říjnu skončil ve funkci místopředsedy soudu Jan Kozák, kterého nahradí soudce Aleš Meluzín. Jana Kozáka se neúspěšně snažil zbavit funkce soudce někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, avšak u kárného senátu Nejvyššího správního soudu pohořel, neboť ten neshledal Pospíšilovy argumenty jako důvodné a Kozák ve funkci soudce i místopředsedy soudu setrval. „Není v tom nic jiného, než to, že mi skončil místopředsednický mandát a i kdybych já či pan předseda nakrásně chtěl, není možné jej ze zákona opakovat“, sdělil k tomu České justici Kozák.

Nejpozději k 1. únoru příštího roku by měla na úseku insolvencí Krajského soudu v Brně skončit i soudkyně Eva Krčmářová. Jak sdělil České justici předseda soudu Milan Bořek, dohodl se s ní na jejím přechodu z insolvenční agendy na agendu obchodní a to především z důvodů zklidnění situace, vzhledem k permanentním útokům na její osobu.

Krčmářová byla v médiích opakovaně označována za „součást brněnské konkurzní mafie“, aniž by se ovšem tato tvrzení kdy prokázala. Problematické se také některým kritikům jevilo to, že její manžel, Zdeněk Krčmář, rozhodoval shodnou agendu jako soudce Nejvyššího soudu. Bořek si však její erudice váží a proto si od jejího přestupu slibuje postupné odstranění problémů, které se historicky v obchodním úseku soudu nashromáždily. Její přechod je také podmíněn tím, že v prosinci bude splněn příslib ministerstva spravedlnosti a ke Krajskému soudu v Brně budou jmenovány dvě nové soudkyně, které by měly posílit insolvenční agendu.

(epa)