Ministr Pelikán při návštěvě věznice Foto: MSp

Pelikán navrhuje jmenování 31 nových soudců

Soudy dlouho očekáváná 116. etapa jmenování soudců se blíží. Podle informací České justice totiž ministr spravedlnosti Robert Pelikán konečně odeslal do připomínkového řízení návrh na jmenování 31 nových soudců.

Ministr tak splnil slib, který dal předsedům krajských a vyšších soudů na setkáních, které probíhaly během léta poté, co byl zrušen původní, červnový termín jmenování.
Na některých soudech Pelikánovo rozhodnutí zrušit červnový termín vyvolalo nevoli, neboť s ním již předsedové dotčených soudů počítali. Pravidelně tak na poradách předsedů soudů s ministrem zazníval dotaz, kdy návrh konečně učiní. Pelikán tak naplnil předpoklad, o němž Česká justice informovala na konci června, totiž že se tak stane v září.

Podle materiálu, který má Česká justice k dispozici, je největší počet nových soudců navržen ke jmenování k soudům v obvodu Krajského soudu v Brně, a to celkem sedm. U tohoto návrhu je zajímavé, že všichni kandidáti přicházejí „z jiné právní praxe“, není mezi nimi ani jeden justiční čekatel.

Následují soudy v obvodu krajských soudů v Ústí nad Labem (zde taktéž všichni navržení přicházejí z jiné právní praxe) a Ostravě, kam má být jmenováno po šesti soudcích. Čtyři noví soudci a soudkyně by měli podle návrhu zamířit k soudům v obvodu krajských soudů v Hradci Králové a Praze. Po jednom soudci posílí okresní soudy krajských soudů v Plzni a Českých Budějovicích. V návrhu se počítá i se jmenováním nového soudce Nejvyššího správního soudu, konkrétně se jedná o akademika Pavla Molka.

(epa)